Z vrhunskimi glasbeniki na poti še više

Goriška zborovska srečanja, ki jih prireja Zveza kulturnih društev Nova Gorica, so predsinočnjim z nastopom Vokalne akademije Ljubljana pod vodstvom Stojana Kureta vstopila v šesto sezono.

Schubertova glasba je zazvenela  v Glasbeni šoli Nova 
Gorica.  Foto: Metka Sulič
Schubertova glasba je zazvenela v Glasbeni šoli Nova Gorica.  Foto: Metka Sulič

NOVA GORICA > Goriška zborovska srečanja že tradicionalno privabljajo pomembne slovenske zborovske sestave. “Pozabljamo na vzgojo poslušalstva. Vrhunski zborovski koncerti spodbudijo željo poslušalcev, pevcev in zborovodji po še boljšem petju in postanejo bolj angažirani,” je povedal predsednik ZKD Nova Gorica Miran Rustja.

Njegove besede je potrdil nastop Vokalne akademije Ljubljana, ki združuje približno dvajset izkušenih zborovskih pevcev iz vse Slovenije, in Stojana Kureta, enega najboljših zborovodij na tem prostoru. Tematsko zaokrožen koncert s Schubertovo glasbo so pripravili v Glasbeni šoli Nova Gorica, na njem pa je sodelovalo veliko posebnih gostov, ki so na večeru zborovske glasbe s poetikami Schubertove glasbe in njegovih mlajših sodobnikov poglobili umetniški vtis celotnega dogodka.

Njihov umetniški doprinos je nadgrajeval že tako odlično petje Vokalne akademije Ljubljana. Kitaristka Sandra Štern in pianistka Breda Zakotnik ter kvartet rogov (Jernej Cigler, Marko Pirc, Lenart Istenič in mentor Boštjan Lipovšek) so z zgledno pripravljenimi solističnimi nastopi, ki so vsak na svoj način izkazovali individualnost, dodali drobce zvočnih posebnosti, da se je koncert vsebinsko razbohotil.

Dodaten bleščeč kamenček v mozaik Schubertovega večera sta prispevala tenorist Aleksander Bišćević - Aco in baritonist Domen Križaj, ki sta ustvarila pristen milje zgodnjedunajske glasbene romantike.

NR


Najbolj brano