Z dna Ljubljanice so potegnili 2000 let star deblak

Na Vrhniki so iz Ljubljanice včeraj potegnili pomembno arheološko odkritje - več kot 15 metrov dolg rimski deblak, star približno 2000 let, poroča spletni portal MMC.

Podvodni arheologi so na Vrhniki iz struge Ljubljanice potegnili 2000 let star deblak. Foto: Zavod Za Podvodno Arheologijo
Podvodni arheologi so na Vrhniki iz struge Ljubljanice potegnili 2000 let star deblak. Foto: Zavod Za Podvodno Arheologijo

VRHNIKA > Kosi starodavnega plovila, ki so jih podvodni arheologi dvignili z rečnega dna, nakazujejo, da gre za doslej največji deblak, najden na naših tleh. V dolžino meri več kot 15 metrov, v širino pa 1,2 metra. S temi dimenzijami se uvršča tudi med tri največje v Evropi, poroča portal MMC.

Arheologi iz Zavoda za podvodno arheologijo so skupaj s strokovnjaki iz Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije in kolegi zadrskega Mednarodnega centra za podvodno arheologijo včeraj večji del deblaka so že prenesli iz vode, največji del, šestmetrski premec, pa naj bi dvignili prihodnji teden. Deblak je star približno 2000 let, strokovnjaki menijo, da datira v obdobje med 50 leti pr. n. št in 70 leti našega štetja.

Deblak je že v 80. letih odkril potapljač Miro Potočnik, prva raziskovanja pa je leta 2001 opravila skupina za podvodno arheologijo pod vodstvom Andreja Gasparija, enega največjih strokovnjakov na področju podvodne arheologije.

Po koncu včerajšnjega izjemnega podviga so podvodni arheologi naleteli na še eno vznemirljivo najdbo - ladjo šivanega tipa, značilno za Feničane. O njej včeraj še ni bilo natančnejših podatkov.

Kot poroča MMC, so dvignjene dele včeraj prenesli v restavratorski center, kjer bodo opravili primarno fazo konzervacije s tako imenovano melaminsko metodo (nanosom smole), ki ji bo sledilo večletno sušenje. Morda že prihodnje leto pa naj bi plovilo prenesli v doživljajsko razstavišče na Vrhniki, ki ga vzpostavljajo v nekdanji šivalnici. NR


Najbolj brano