Z barvami pripovedujejo zgodbe

Ilirskobistriško Likovno društvo Franceta Pavlovca praznuje 15 let delovanja. V galeriji Doma na Vidmu so na ogled postavili likovna dela članov društva, ki s svojo ustvarjalnostjo pomembno prispevajo h kulturnemu utripu tako v domačem kot tudi širšem okolju.

Slike članov Likovnega društva  Franceta Pavlovca bodo  v 
galeriji Doma na Vidmu na ogled do 5. aprila.
Slike članov Likovnega društva Franceta Pavlovca bodo v galeriji Doma na Vidmu na ogled do 5. aprila. 

ILIRSKA BISTRICA > Likovno društvo Franceta Pavlovca, ki združuje domače ljubiteljske slikarje, so ustanovili konec leta 2002, njegovi zametki pa segajo že v začetek sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Veliko profesionalnih kot tudi ljubiteljskih slikarjev se je v zadnjih 60 letih kalilo prav v teh krajih. “To kaže, kako velika želja in potreba je bila po tovrstnem udejstvovanju na Bistriškem. Tudi sámo poimenovanje društva po bistriškem rojaku, slikarju Francetu Pavlovcu, veliko pove, saj je kot umetnik v sodobnem slikarstvu ostal prezrt,” je ob odprtju razstave dejala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Polona Škodič, ki delovanje društva spremlja že vseh 15 let.

V teh letih se je v društvu zvrstilo že veliko razstav in zamenjalo kar nekaj članov, nekaj pa jih je društvu ostalo zvestih od samega začetka. Veliko sodelujejo tudi z društvi iz sosednjih občin, denimo z Društvom likovnih ustvarjalcev iz Postojne in društvom Rak z Rakeka. V okviru društva vsako leto pripravijo tako pregledne kot tudi tematske razstave likovnih del članov društva. Lani so tako obeležili 140. obletnico rojstva pesnika Dragotina Ketteja.

“Tovrstne tematske razstave, ki oživljajo etnološko, kulturno in naravno dediščino ali počastijo pomembne zgodovinske osebnosti, obenem spodbujajo likovno ustvarjalnost. Več kot je izzivov, boljši je razvoj,” je dejavnost društva pohvalila Škodičeva. Ob tem je poudarila tudi pomen izobraževanja likovnikov, za katerega v društvu poskrbijo z udejstvovanjem na različnih kolonijah, delavnicah in srečanjih.

Na tokratni razstavi, ki bo na ogled do 5. aprila, se s svojimi deli v različnih slikarskih tehnikah predstavlja 15 članov društva. “S to razstavo odpiramo vrata v naš intimni svet, naše misli in interese, ki jim sledimo s slikanjem. Nekatere ideje potrebujejo čas, da stopijo v ospredje in se jih lotimo z ustvarjalnim nemirom,” je razstavljena dela predstavil predsednik Likovnega društva Franceta Pavlovca Danijel Tomažič in povabil k ogledu slik, ki po besedah Škodičeve razkrivajo razkošje barv, pripovedi in sporočil.

Odprtje razstave so z glasbo in poezijo popestrile učenke bistriške glasbene šole in Osnovne šole Antona Žnideršiča pod mentorstvom Damjane Benigar Kaluža.

KATJA KIRN VODOPIVEC


Najbolj brano