Warren Beatty dopolnil 80 let

Ameriški igralec, režiser in producent Warren Beatty je danes dopolnil 80 let. V svoji karieri je prejel številne nagrade, leta 1981 oskarja za režijo filma Rdeči, v katerem je tudi nastopil. Za igro je bil za oskarja nominiran tudi za vloge v filmih Bonnie in Clyde, Nebo lahko počaka in Bugsy.

Warren Beatty Foto: Wikipedia
Warren Beatty Foto: Wikipedia

NEW YORK > Henry Warren Beatty se je na današnji dan leta 1937 rodil v Richmondu v ameriški zvezni državi Virginija. Študiral je na univerzi v Evanstonu in na igralski akademiji Stella Adler. V začetku 60. let minulega stoletja je nastopal predvsem v televizijskih produkcijah in na Broadwayu.

Leta 1961 je vzbudil pozornost z vlogo v filmu Razkošje v travi. Poleg ciničnega osvajalca ženskih src je odigral še vrsto psihološko poglobljenih likov, slovi pa tudi kot dober komik, navaja Veliki svetovni biografski leksikon.

Med pomembnejšimi filmi, v katerih je igral, so poleg Rdečega, ki mu je prinesel oskarja za režijo, še Bonnie in Clyde (1967), Kockar in prostitutka (1971), Nebo lahko počaka (1978) in Bugsy (1991). Po letu 2001, ko je zaigral v filmu Mesto in dežela, je z igro za nekaj časa prekinil, nato pa leta 2010 nastopil v filmu Dick Tracy Special. Beatty je namreč režiral, produciral in nastopil v filmu o omenjenem stripovskem junaku.

Kot režiser sicer skupno podpisuje šest projektov, zadnji je Rules Don't Apply iz leta 2016, v katerem je imel tudi manjšo vlogo.

Poleg oskarja za režijo si je v karieri med drugim prislužil štiri zlate globuse ter enega za življenjsko delo, pa tudi nagrado za življenjsko delo Ameriške filmske akademije.

Beatty je brat priznane ameriške igralke Shirley MacLaine, od leta 1992 pa je poročen z igralko Annette Bening, s katero ima štiri otroke.

STA


Najbolj brano