Vzhajajoča filmska zvezda

Pri European Film Promotion (EFP) so v deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev, izbranih za projekt Shooting Stars, uvrstili tudi slovensko igralko Marušo Majer. Skupaj z ostalimi vzhajajočimi zvezdami se bo predstavila med otvoritvenim vikendom 67. Berlinala, ki bo med 9. in 19. februarjem.

Maruša Majer v filmu Avtošola režiserja Janeza Burgerja Foto: Jani Ugrin
Maruša Majer v filmu Avtošola režiserja Janeza Burgerja Foto: Jani Ugrin

BERLIN >Projekt Shooting Stars letos beleži 20. obletnico. Finančno ga podpira evropski program Media in sodelujoče članice European Film Promotion. Mednarodno žirijo, ki je izbrala letošnjo deseterico, so sestavljali švicarski režiser Xavier Koller, portugalska producentka Pandora Da Cunha Telles, švedski filmski kritik in pisatelj Jan Lumholdt, madžarska igralka in nekdanja vzhajajoča zvezdica Dorka Gryllus ter agentka za igralce Lucinda Syson.

Talente so izbrali na podlagi vlog v celovečernih filmih in izkazanega potenciala, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni. Maruša Majer, ki jo je za projekt že oktobra nominiral Slovenski filmski center (SFC), je prepričala z vlogami v filmih režiserja Janeza BurgerjaAvtošola ter Ivan, ki še ni dočakal uradne premiere, ter v kratkem filmu Sošolki v režiji Darka Sinka.

Žirija je v utemeljitvi izbire Maruše Majer zapisala: “Maruša v svojo igro vnaša neustrašnost, drznost in se popolnoma razgali. Kot taka nam zleze pod kožo in tam ostane še dolgo. Izžareva surov ženski nagon, z močjo, ki jo redko doživimo.”

V glavnem tekmovalnem programu bodo prikazali madžarski film On Body and Soul -Ildiko Enyedi, Ana, mon amour - Calina Petra Netzerja, nemški dokumentarec BeuysAndresa Veiela in Colo, ki jo je režirala Teresa Villaverde, ameriški film The Dinner režiserja Orena Movermana, v katerem je zaigral Richard Gere, FeliciteAlaina Gomisa, britanski film The Party režiserke Sally Potter in Spoor v režiji Agnieszke Holland, finski film The Other Side of HopeAkija Kaurismakija in A Fantastic Woman, ki jo je režiral Sebastian Lelio.
V sekciji Berlinale Special pa med drugimi The Queen of Spain, ki ga je režiral Fernando Trueba in Last Days in Havana režiserja Fernanda Pereza.

V Berlinu bodo ob slovenski vzhajajoči zvezdi tudi naslednji igralski kolegi: Esben Smed (Danska), Louis Hofmann (Nemčija), Alessandro Borghi (Italija), Elina Vaska (Latvija), Hannah Hoekstra (Nizozemska), Zofia Wichlacz (Poljska), Victoria Guerra (Portugalska), Tudor Aaron Istodor (Romunija) in Karin Franz Körlof (Švedska).

Maruša Majer je peta slovenska igralka, ki je deležna laskavega naziva Shooting Stars. Nazadnje je Slovenijo v Berlinu leta 2013 predstavljal igralec Jure Hengiman, pred njim pa Marko Mandić (2007), Iva Krajnc (2006) in Aleksandra Balmazović (2005).STA


Najbolj brano