Vstopnice že naprodaj

Letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan je na svoji uradni spletni strani najavil, da prihaja v Stockholm. V dvorani konferenčnega centra Waterfront bo nastopil 1. in 2. aprila. A še vedno ni znano, ali bo tedaj izvedel tudi predavanje, vezano na prestižno nagrado.

Bob Dylan bo vendarle prišel v Stockholm. Foto: Andraž Gombač
Bob Dylan bo vendarle prišel v Stockholm. Foto: Andraž Gombač

STOCKHOM >Švedska kraljeva akademija je že sredi novembra sporočila, da bo ameriški kantavtor in letošnji nobelovec za literaturo Bob Dylan, ki se sobotne podelitve Nobelovih nagrad ni udeležil zaradi drugih obveznosti, morda v Stockholm v sklopu turneje prišel spomladi. Zdaj pa so določeni datumi koncertov: 1. in 2. aprila se bo ustavil v Stockholmu, 9. aprila bo nastopil v švedskem Lundu, 24. aprila pa v belgijskem Antwerpnu. Vstopnice so že naprodaj.

Odprto pa, kot kaže, še vedno ostaja vprašanje, ali bo Dylan vendarle imel predavanje, ki ga mora kot dobitnik Nobelove nagrade izpeljati. Annika Pontikis iz Nobelove fundacije je izjavila, da predavanje zagotovo bo, ni pa znano, v kakšni obliki in kdaj. Nobelovec bi ga moral izpeljati do 10. junija 2017, sicer ni upravičen do denarnega dela nagrade, ki znaša 831.000 evrov. Nagrada vključuje tudi medaljo in diplomo.

Namesto Dylana je na sobotni podelitvi nagrad v Stockholmu njegovo pesem A Hard Rain's A-Gonna Fall zapela ameriška ikona rock glasbe Patti Smith. Zahvalni govor, ki ga je kantavtor poslal vnaprej, so prebrali na večernem sprejemu.

V njem je nobelovec med drugim zapisal, da je bil tudi sam presenečen ob novici, da je postal Nobelov nagrajenec za literaturo: “Če bi mi kdo rekel, da obstaja zgolj najmanjša verjetnost, da bom prejel Nobelovo nagrado, bi pomislil, da je ta verjetnost enaka temu, da bom stopil na Luno.”STA, KZ


Najbolj brano