Vstajenje madone po tridesetih letih

Čeprav je Drago Mislej Mef v 80. letih večkrat zatrdil, da je bend Deseti brat, v katerem prepeva, druga liga, glasbenih navdušencev v to ni prepričal. Album Madona, dejmi danes, ki ga je skupina izdala leta 1985, je obveljal za kultnega. Tri desetletja po svojem izidu je plošča potegnila na kup člane zasedbe, ki jo je posnela. Kako je slišati “madona” danes, bo pokazal jutrišnji koncert v izolskem Kulturnem domu.

Deseti brat sredi 80.  let na koprskem Titovem trgu.
Deseti brat sredi 80. let na koprskem Titovem trgu. 

IZOLA > Madona, dej mi danes ni prvi nosilec zvoka, na katerem je Deseti brat pustil svoj glasbeni odtis. Da se je rodila vinilka, ki jo je izdala založba Slovenija pod vodstvom Borisa Furlana-Primitivca, je bila “kriva” kaseta Hotel Vanganel. Bend, ki je zrasel iz kantavtorskega druženja Mefa in Duilia Peroše, je doživel nekaj kadrovskih sprememb, ploščo pa so ob Peroši in Mefu, ki je napisal tudi vsa besedila, posneli še Zoran Mlekuž, Gorast Radojevič, Igor Korenika in Vlasti Kozlovič.

“Madona”, na kateri je kot producent podpisan Janez Križaj, takrat član zasedbe Videosex, je v enem tednu “dala” deset skladb. Med njimi naslovno, pa Aksinijo in Morda je le pomlad, ki tudi danes kar pogosto zajadrajo na radijske postaje. Družbo so jim delali še James Dean, Hokejisti, Potegni vodo, Zadnja večerja, Jože (išče srečo), Fotograf in Vzemi si čas. In čeprav je plošča med glasbenimi kritiki v tedanji skupni državi naletela na dobre odzive in pohvalne zapise, fantje zanjo sprva niso našli založnika. Helidon, Založba kaset in plošč ter založba RTV Beograd zanje ni imela posluha, zato so se odločili, da ploščo izdajo sami. Danes se to sliši popolnoma običajno, takrat pa je Primitivčeva založba Slovenija orala ledino. Fantje so se znašli še pred enim, danes težko predstavljivim problemom - kje natisniti vinilko? Jugoton je tiskal samo za institucije in Desetemu bratu ni preostalo drugega kot Jurčičevemu literarnemu junaku z istim imenom - moral je v svet. Seštevek srečnih naključij jih je pripeljal v Milano, na državno mejo pa takrat, ko so se v avtomobilu, polnem plošč, vračali domov, postavil ravno prav brezbrižnega carinika ...

Bend je posnel tri videospote, po Istri in Kvarnerju je nastopal z novosadsko skupino Laboratorija Zvuka, potem pa kar hitro pospravil inštrumente v kot ... Deseti brat je ob novogoriških Avtomobilih obveljali za ključni slovenski novovalovski bend in do leta 2013, ko so fantje združili moči predstavitvenih koncertih na Mefove plošče Najboljša leta, “živeli” le na straneh (spletnih) glasbenih enciklopedij. Če so zares nazaj in ali je jutrišnji “reunion” več kot enkraten dogodek, bo pokazal čas, vsekakor pa bo koncert, ki so ga naslovili Madona dejmi danes - 30 let prepozno, odprl vrata v preteklost in v sedanjost. Prva se bo ob 19. uri razgrnila na razstavi plakatov, ki jih je za različne bende oblikoval Boris Benčič, druga pa bo začela ob 22. uri grmeti v Hangarju. Tam bodo komade Desetega brata (in seveda tudi svoje) igrali Sottomayor, Svinjske tačke,No limits in Sensation.

Poleg originalne zasedbe, ki bo odigrala pesmi s plošče Madona, dej mi danes, bodo bendu pri starejših skladbah na pomoč priskočili še Jadran Ferjančič, Valter Kofol, Drago Favento in Bojan Hlastec, člani zgodnejših formacij Desetega brata.

MI


Najbolj brano