Vse, kar se dogaja v postelji

V dunajskem paviljonu 21er Haus bodo 30. januarja odprli razstavo z naslovom Brez spanca, ki bo obravnavala motiv postelje v umetnosti. Postavitev bo združila slike, skulpture, skice, fotografije in video dela tako starih mojstrov kot sodobnih umetnikov, ki jih bo povezoval motiv postelje. Na ogled bo do 7. junija.

Pred več kot 40 leti sta  Yoko Ono in John Lennon ves teden preživela v postelji in tako protestirala proti vojni v Vietnamu.  Foto: Wikipedia
Pred več kot 40 leti sta Yoko Ono in John Lennon ves teden preživela v postelji in tako protestirala proti vojni v Vietnamu.  Foto: Wikipedia

DUNAJ > Pred več kot 40 leti sta slavna zakonca Yoko Ono in John Lennon ves teden preživela v postelji in tako protestirala proti vojni v Vietnamu. S tem posteljnim performansom je umetniški par pritegnil pozornost svetovne javnosti in v svet poslal sporočilo “Ljubite se, ne bojujte se!”, postelja pa je postala politično sredstvo likovne umetnosti.

Čeprav je misel na posteljo povezana z mislijo na spanje, kustos razstave Mario Codognato poudarja, da se postavitev osredotoča na druge stvari, ki se lahko dogajajo v postelji. Postelja kot prizorišče rojevanja, ljubezni, bolezni in smrti, kot kraj vsakovrstnih življenjskih stanj in predmet vseh civilizacij, sodi med najpogosteje upodobljene predmete v umetnosti.

Na razstavi bo med drugim mogoče videti sliko Lavinie Fontane iz 16. stoletja, ki prikazuje otroka v zibki, pri kateri gre verjetno za prvo upodobitev postelje v zgodovini umetnosti. Motiv postelje pa so v svojih delih uporabili tudi mnogi sodobni umetniki, kot so Nobuyoshi Araki, Diane Arbus, Lucian Freud, Yayoi Kusama, Jannis Kounellis, Antoni Tapies, Rosemarie Trockel, Egon Schiele, Jürgen Teller, Franz West, Rachel Whiteread, Tracey Emin, Mona Hatoum, Damian Hirst, Jim Lambie in Sarah Lucas, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

STA


Najbolj brano