Vrhunec z Madamo Butterfly

Na 65. Ljubljana festivalu bodo v predzadnjem tednu postregli z muzikali, opero in zabavno glasbo. V ponedeljek so oder zavzeli vrhunci muzikalov z West Enda in Broadwaya, sinoči so uprizorili komorno opero Svatba, drevi pričakujejo Puccinijevo opero Madama Butterfly v izvedbi Nacionalne operne hiše iz Pekinga, v petek pa se na festival vrača Vlado Kreslin.

Nacionalna operna hiša iz Pekinga bo s Puccinijevo opero 
Madama Butterfly v Cankarjevem domu nastopila nocoj in 
jutri.  Foto: Feibin
Nacionalna operna hiša iz Pekinga bo s Puccinijevo opero Madama Butterfly v Cankarjevem domu nastopila nocoj in jutri.  Foto: Feibin

LJUBLJANA > Med vrhunci tega tedna in celotne letošnje festivalske izdaje bo po napovedih direktorja festivala Darka Brleka Puccinijeva opera Madama Butterfly v izvedbi Nacionalne operne hiše iz Pekinga, ki si jo bo mogoče v Cankarjevem domu ogledati nocoj in jutri. Pekinška opera v Ljubljano prihaja s skorajda 200-člansko ekipo, ki združuje uspešne operne umetnike. V vlogi prevarane japonske gejše Čo Čo San bo nastopila priznana kitajska pevka Yao Hong, ki je festivalskemu občinstvu znana po vlogi v operi Turandot, poročnika ameriške mornarice Pinkertona pa bo utelesil Li Shuang. Režiserka uprizoritve je Li Dandan, predstavo pa bo vodil glasbeni vodja in šef dirigent Kitajske nacionalne opere Yang Yang, ki velja za enega najboljših kitajskih dirigentov mlajše generacije. Režiserka je povedala, da je Nacionalna operna hiša iz Pekinga Madamo Butterfly pred aktualno postavitvijo na oder postavila že v 50. in 80. letih minulega stoletja, pri sceni pa so tokrat zelo upoštevali njeno japonsko motiviko. Pevka Yao Hong je dodala, da so ustvarjalci v Ljubljano prišli v svoji najmočnejši zasedbi, v kateri so tudi številni mladi glasbeniki.

Že 26. se na Ljubljana festival s petkovim koncertom vrača Vlado Kreslin. Kot je napovedal, ga bodo na odru spremljali Mali bogovi, Beltinška banda in številni gostje, a večina njih, z izjemo istrskega glasbenika Šajete, ostaja skrivnost. Na odru Križank bo zadonel spoj mladega in tradicionalnega s 16 albumov, ki zaznamujejo glasbenikovo glasbeno pot.

Zadnji festivalski teden pa bo predvsem v znamenju Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga in njegovega glasbenega vodje Valerija Gergijeva. Obetata se izvedbi Wagnerjevih oper, Siegfrieda in Somraka bogov, in koncert Orkestra Mariinskega gledališča s solistom, pianistom Behzodom Abduraimovim. Gergijev bo po napovedih Brleka 31. avgusta prejel tudi visoko slovensko državno odlikovanje; predsednik države Borut Pahor ga bo odlikoval s srebrnim redom za zasluge.

MI, STA


Najbolj brano