Vrhunci zborovskega petja

S koncertom švedskega Akademskega zbora univerze iz Lunda se bo jutri v Kopru začel 11. Mednarodni zborovski festival. Pripravljajo ga domačini, Mešani pevski zbor Obala, na šestih koncertih pa se bo do 16. maja predstavilo osem zborov, ki sta jih izbrala Maja Cilenšek in Ambrož Čopi, člana umetniškega odbora festivala.

11. Mednarodni zborovski festival bo jutri  ob 20. uri odprl Akademski pevski zbor Univerze v Lundu.
11. Mednarodni zborovski festival bo jutri ob 20. uri odprl Akademski pevski zbor Univerze v Lundu.  

KOPER > V Mešanem pevskem zboru Obala napovedujejo, da bo tudi letošnji festival še dolgo odzvanjal. Na treh prizoriščih v mestnem jedru - v dvorani sv. Frančiška, stolnici ter cerkvici sv. Miklavža na Kidričevi ulici, ki jo bo v (koncertno) življenje spet priklical prav festival - bodo gostili zbore iz Švedske, Indonezije in Slovenije. Festival se bo začel z vpogledom v švedsko zborovsko ustvarjalnost: Lunds akademiska kör (Akademski pevski zbor Univerze v Lundu) je nastal leta 1927, ob tradicionalni zborovski literaturi in temeljnih delih iz različnih obdobij se bo zbor, ki ga vodi dirigentka Cecilia Martin-Löf, predstavil tudi z manj znanimi in novejšimi skladbami domačih skladateljev. Indonezijski Padjadjaran University Choir (Univerzitetni zbor Padjdadjaran iz Bandunga) pod vodstvom dirigenta Arvina Zeinullaha velja za eno najbolj uglednih in uspešnih vokalnih zasedb v Indoneziji, prepoznaven pa je tudi v svetu. Svojo tehnično dovršenost in interpretativno zrelost je zbor v skoraj štirih desetletjih obstoja potrdil z neštetimi koncerti, sodelovanji s pomembnimi glasbeniki in nagradami na mednarodnih tekmovanjih. Zbor, ki se bo na koprskem festivalu predstavil prihodnji ponedeljek, nastopa z raznolikim repertoarjem, pogosto pa imajo na programu skladbe, pri katerih zvočno sliko popestrijo z bogato koreografijo in tradicionalno kostumografijo, kar velja za nekakšen zaščitni znak tega sestava. Oba tuja zbora bosta ta konec tedna nastopila na 13. mednarodnem tekmovanju Gallus, ki predstavlja svetovne zborovske vrhunce.

V desetih edicijah Mednarodnega zborovskega festivala se je v Kopru zvrstilo 49 celovečernih koncertov, 23 delavnic oziroma predavanj ter fotografska razstava. V sklopu festivala se je občinstvu doslej predstavilo 42 zborovskih sestavov oziroma več kot 500 pevk in pevcev iz Slovenije in tujine (Italija, Anglija, Norveška, Belgija, Nemčija, Madžarska, Španija, Srbija in Črna gora, Filipini). Od leta 2007 je festival organiziran bienalno, prvih šest let (od 2001 do 2006) pa je mestno dogajanje popestril vsako leto.

Program 11. mednarodnega festivala v Kopru pa bo poslušalcem približal tudi najboljšo slovensko zborovsko ustvarjalnost: prihodnji petek, 17. aprila bo nastopila Vokalna skupina Mezzo, v soboto bo v cerkvici sv. Miklavža koncert Vokalne skupine Gallina, v nedeljo pa bo tam zapela še Vokalna skupina Ingenium. 11. mednarodni zborovski festival Koper se bo sklenil 16. maja, ko bosta v dvorani sv. Frančiška ob gostiteljih, Mešanemu pevskemu zboru Obala, nastopila še Dekliški pevski zbor glasbene šole Koper ter Mladinski pevski zbor glasbene šole Koper.

MI


Najbolj brano