Vodič k Tartiniju

V teh dneh prihaja na police knjigarn knjiga Giuseppe Tartini (1692-1770) - violinski virtuoz, skladatelj, teoretik in pedagog svetovnega slovesa. V slovenskem in italijanskem jeziku so jo izdali v Pomorskem muzeju Sergeja Mašere,napisala pa jo je kustosinja Duška Žitko, ki se že vrsto let posveča raziskovanju življenja in dela ter ohranjanju dediščine najslavnejšega Pirančana.

Knjigo o Tartiniju sta predstavila avtorica  Duška Žitko in 
direktor Pomorskega muzeja, Franco Juri.   Foto: Maksimiljana Ipavec
Knjigo o Tartiniju sta predstavila avtorica Duška Žitko in direktor Pomorskega muzeja, Franco Juri.  Foto: Maksimiljana Ipavec

PIRAN > Knjigo so pred dnevi predstavili v Tartinijevi rojstni hiši, kjer ima sedež piranska skupnost Italijanov, ki nosi ime “velikega mojstra violinske umetnosti, znanstvenih razprav in učitelja slavnih učencev, ki mu nihče ni bil enak in mu morda tudi nikoli ne bo,” kakor piše pod njegovim portretom iz leta 1761.

“Najprej smo razmišljali, da bi ponatisnili publikacijo, ki jo je leta 2000 v samozaložbi izdal Slobodan Simič - Sime,” je na predstavitvi, ki so jo pripravili v sodelovanju s piransko Skupnostjo Italijanov, pojasnil direktor Pomorskega muzeja, Franco Juri. A ker se je izkazalo, da je zadnjih 17 let prineslo marsikatero novo raziskavo, spoznanje oziroma odkritje o Tartinijevem življenju in delu, se je umetnostna zgodovinarka, kustosinja Pomorskega muzeja in skrbnica Tartinijeve dediščine, Duška Žitko odločila, da je najbolje, da izdajo novo delo: “Ko sem prebirala besedilo, ki sem ga napisala za prejšnjo publikacijo, sem ugotovila, da v tiste čevlje ne moremo več stopiti, ker smo jih enostavno prerasli in da mora nastati nekaj novega.” In tako se je rodila knjiga, ki je po avtoričinih besedah nadgradnja prejšnje publikacije in obenem razširjen katalog k razstavam - obe so v minulih letih pripravili v Pomorskem muzeju; prva govori o življenju in delu velikega skladatelja in violinista, druga pa ohranja spomin na leto 1896, ko so Tartiniju v njegovem rojstnem mestu postavili spomenik.

Publikacija k bralcem stopa v slovenski in italijanski različici, namenjena pa je najširši javnosti. Po besedah Franca Jurija, ki je poskrbel tudi za prevod v italijanščino, bi knjigi lahko rekli kar “vodič k Tartiniju.” Delo, ki ga je oblikovala Duška Đukić, je bogato s slikovnim in dokumentarnim gradivom. “To je prva poljudna publikacija, ne le pri nas, ampak tudi v tujini, ki prinaša široko vedenje o Giuseppeju Tartiniju, njegovih sodobnikih, prijateljih, življenju in delovanju na vseh področjih. Spoznamo ga kot skladatelja, violinista, virtuoza, pedagoga in raziskovalca,” knjigo opiše avtorica, ki bralca po Tartinijevem življenju in ustvarjanju popelje skozi sedem poglavij. Delo je posvetila nedavno preminulemu Vilimu Demšarju (1937-2017), violinistu, raziskovalcu godal in restavratorju Tartinijeve violine.

Knjigo, ki je izšla s finančno pomočjo Občine Piran in ministrstva za kulturo, bodo v kratkem predstavili v Padovi, mestu, kjer je Tartini pokopan.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano