Voda v poeziji in glasbi

Še zadnji iz niza koncertov Simfonic voices pred poletnimi počitnicami, ki ga je organizator, Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem poimenoval Italijanski svet v glasbo ujet, je ponudil vokalno zborovsko poslastico - Eurochoir, evropski zbor mladih.

50 mladih pevcev, združenih v Eurochoir, je minulo soboto 
navdušilo v koprski dvorani Sv. Frančiška.
50 mladih pevcev, združenih v Eurochoir, je minulo soboto navdušilo v koprski dvorani Sv. Frančiška. 

KOPER > V dvorani sv. Frančiška je minulo soboto zapelo nekaj manj kot 50 mladih pevcev z vseh koncev Evrope, tudi iz Slovenije; med predstavniki Italije pa je bila tudi Slovenka iz zamejstva. Potem ko so pod okriljem italijanske zborovske zveze Feniarco mladi teden dni zavzeto vadili v kraju San Vito al Tagliamento v Furlaniji Julijski krajini, so minuli četrtek svoj prvi koncert odpeli za tamkajšnje občinstvo, dan pozneje nastopili v Benetkah, gostovali v Kopru, druženje pa sklenili z nastopom v sosednjem Ogleju.

Z mladimi pevci sta delala dva dirigenta: Italijan Lorenzo Donati in Finec Mikko Sidoroff, vsestranska umetnika in skladatelja, mlada, a izkušena in uspešna mojstra zborovske taktirke. Če je Donati izbiral predvsem italijansko zborovsko literaturo ter svoj izbor dopolnil z deli uglednih tujih zborovskih osebnosti - francoskega impresionista Clauda Debussyja, sodobnega baskovskega ustvarjalca Javierja Busta ter Američanov Whitacra in Stroopa -, se je Sidoroff odločal izključno med skandinavskimi avtorji. Izbral je tudi dela Rautavaare in Griega, kar je za tujce že prislovično velik jezikovni izziv, če ne celo ovira.

“Zdelo se mi je primerno, da pevci in občinstvo spoznajo delček glasbenega bogastva moje dežele,” je svoj izbor pojasnil finski dirigent, pristavil, da je njihov jezik za tujce resda zahteven in postregel z duhovito primerjavo. “To je nekako tako, kot z zdravili - sprva se zdijo grenka. Ko pa se pokaže učinek, ko ugotoviš, da te to bogati in ti širi obzorje, si zadovoljen.”

Za rdečo nit programa so letos izbrali vodo: “Ves projekt se namreč odvija v krajih, ki so tesno povezani prav z vodo in njenimi različnimi pomeni,” je pojasnil Donati.

Eurochoir je projekt evropske zborovske zveze Europa cantat. Že več kot tri desetletja navdihuje mlade pevce in ugledne zborovodje s svojo intenzivnostjo, enkratnostjo in neponovljivostjo ter se v mlada srca zapisuje kot izjemna zborovska izkušnja. Da tudi letos ni bilo drugače, so zagotavljali pevci iz Turčije, Švice, Belgije, Srbije, Avstrije, Češke, Nemčije, Španije, Finske, Nizozemske, Nove Zelandije, Madžarske, Norveške in celo Kolumbije ter, kot že rečeno, Italije in Slovenije. Za tri Primorke in Mariborčanko je bil minuli teden nepozabna izkušnja, ki je rodila nova prijateljstva in nova pevska znanja. Čeprav je za njimi naporen teden, v katerem so vadili več kot 40 ur, jim bodo v spominu ostali predvsem lepi, dragoceni trenutki. Za koprske ljubitelje zborovske glasbe pa je bil to predvsem lep zaključek uspešne koncertne sezone, ki jo ob petju oblikuje Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem ob podpori Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

BRANKA KLJUN


Najbolj brano