Vlada ni podprla Rutarja kot vršilca dolžnosti direktorja filmskega centra

Vlada na današnji seji ni imenovala Jožka Rutarja za vršilca dolžnosti direktorja Slovenskega filmskega centra (SFC), ki ga je predlagal svet centra. Vlada je svetu SFC naložila, da predlaga drugega vršilca dolžnosti v čim krajšem času, najkasneje do prihodnjega torka. Vlada je obravnavala tudi predlog novele zakona o SFC.

Vlada na današnji seji ni imenovala Jožka Rutarja za vršilca 
dolžnosti direktorja Slovenskega filmskega centra (SFC), ki 
ga je predlagal svet centra.  Foto: Andraž Gombač
Vlada na današnji seji ni imenovala Jožka Rutarja za vršilca dolžnosti direktorja Slovenskega filmskega centra (SFC), ki ga je predlagal svet centra.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Neimenovanje dosedanjega direktorja Rutarja za vršilca dolžnosti pomeni, da je SFC ostal brez polnopravnega vodstva. V torek naj bi se filmarji srečali tudi z ministrom za kulturo Tonetom Peršakom, da čim prej rešijo nastalo situacijo.

Rutar se je v vladni nemilosti znašel minuli teden, ko je z ministrstva za kulturo v medije prišel osnutek poročila, v katerem direktorju SFC očitajo nezakonito ravnanje pri dodeljevanju denarja, saj je nekaterim projektom dodelil več denarja, kot je odločila strokovna komisija.

Rutarju kot edinemu kandidatu, ki se je na razpis za direktorja SFC sploh prijavil, so v bran stopila tudi strokovna združenja avdiovizualnega področja, saj bi brezvladje na centru po njihovem mnenju pomenilo katastrofo. Ob tem so zadnje dogodke v zvezi s SFC označili za ponoven poskus destabilizacije sektorja s strani "določenih uradniških struktur na ministrstvu".

Vlada je danes obravnavala tudi predlog novele zakona o SFC, ki ga bo v obravnavo v DZ poslala po skrajšanem postopku, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Predlog zakona uvaja nova člena, ki opredeljujeta ukrep za spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo kot način povračila določenega dela sredstev, porabljenih pri celotni ali delni produkciji na ozemlju Slovenije.

Ukrep je namenjen zlasti tujim produkcijam, ki bodo v celoti ali delno izvajale produkcijo filmov v Sloveniji, in jim omogoča vračilo stroškov v višini 25 odstotkov skupnih kvalificiranih stroškov za produkcijo avdiovizualnih del.

Primeri dobrih praks iz drugih držav namreč kažejo, da imajo vlaganja v tuje produkcije konkretne pozitivne posledice na gospodarstvo.

Z novelo se natančneje opredeljujejo tudi proračunska sredstva, ki so iz proračuna namenjena sofinanciranju projektov, izbranih na javnih razpisih SFC in ne predstavljajo prihodka, temveč prenos sredstev.

STA


Najbolj brano