Virtuoz na kitari in mikrofonu

Habib Koité je z zasedbo Bamada v torek zvečer na kromberškem gradu na festivalu Glasbe sveta poskrbel za dvourno dozo afriških melodij. Dobrote sveta pa so na stojnicah ponujali številni lokalni pridelovalci.

Habib Koité Foto: Ana Cukijati
Habib Koité Foto: Ana Cukijati

KROMBERK > Že tretji poletni glasbeni festival Glasbe sveta, ki podpira tradicionalno glasbo izbranih dežel, se je v torek začel z afriško glasbo. Malijski glasbenik Habib Koité je z zasedbo Bamada v dvournem nastopu predstavil glasbo svoje domovine.

Habib Koité je eden izmed najbolj prepoznavnih in priznanih afriških glasbenikov. Malijski virtuoz na kitari in pevec je s skupino Bamada tokrat Novo Gorico obiskal po devetnajstih letih. Nastopil je v sklopu evropskega dela turneje, na kateri predstavlja svoj osmi album Soô, zaigral pa je tudi nekaj novih skladb, ki naj bi izšle na novi plošči februarja prihodnje leto.

Habib je dvesto poslušalcev, ki so se na koncert pripeljali z različnih koncev Slovenije, navdušil s svojim vokalom in kitarskimi mojstrovinami, ob tem pa so mu do nepozabnih afriških melodij pomagali tudi Abdoul Wahab Berthé na bas kitari, Charly Auguste Coulibaly za klaviaturami, Issa Koné, ki je igral na kitaro in banjo, ter Mama Koné, mojster tolkal in inštrumenta calebasse.

Kot potomec griotov, ki so bili malijski trubadurji in so tamkajšnje tradicije prenašali iz roda v rod, združuje glasbo vseh etničnih skupin Malija. Ob angleških besedilih je bolj zadržan, zato pa toliko bolj dinamičen, ko poje v svojem maternem jeziku. Glasbi, ki jo ustvarja, pravi danssa doso. Danssa je ritem, ki je značilen za kraj Keyes, od koder izvira, doso pa je glasba malijskih lovcev, ki velja za eno najstarejših glasbenih tradicij Malija. Njihov ritem so ulovili tudi posamezniki v publiki, ki niso skrivali navdušenja nad Habibovo glasbo. Eni bolj drugi manj zadržano so značilen afriški ritem poudarjali z glavo ali rameni, najbolj pogumni pa so se izrazili s plesom.

Dogajanje na kromberškem gradu je bilo “živo” že od 19. ure dalje, ko so svoje pridelke na tridesetih stojnicah Dobrote sveta ponujali lokalni oljkarji, vinarji, sirarji, čebelarji in drugi pridelovalci. V grajskem parku je na ogled razstava kiparskih umetnin, po dozi afriških melodij pa so večer ob kulinaričnih dobrotah tamkajšnje restavracije Grad zaokrožili še člani Kar češ brass banda.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano