Velika nagrada v roke Barbare Cetina

V Piranu se je včeraj s podelitvijo nagrad sklenil 51. slikarski ex-tempore. Grand prix je prejela Barbara Cetina s Hrvaške za delo z naslovom Zrno soli. Kot piše v utemeljitvi, je žirijo prepričala njena sposobnost, da v likovnem delu povezuje tradicionalno in sodobno likovno govorico.

Barbara Cetina z nagrajeno sliko. Foto: Jadran Rusjan/Obalne Galerije
Barbara Cetina z nagrajeno sliko. Foto: Jadran Rusjan/Obalne Galerije

PIRAN > Barbara Cetina je z uporabo različnih in skrbno nanizanih materialov - zrnca soli, plastične aplikacije in listov starih knjig - ustvarila prepričljivo vizualno kompozicijo, s katero obuja ročne spretnosti in nas popelje do obdobja starodavnih kultur, je še zapisala žirija.

V ožjem izboru za grand prix letošnjega ex-tempora Piran, ki ga podeljujejo Obalne galerije Piran, je bilo tudi delo Mateja Čepina, ki je prejel častno priznanje.

Nagrada za najboljše delo mladega avtorja, starega do 35 let, ki jo prav tako podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Kaja Urh iz Kranja; nagrada je v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič.

Kot piše v utemeljitvi, se umetnica v svojem delu spogleduje s slikarstvom, ki se naslanja na medijske podobe, katere črpa iz fotografije, videa in medmrežja. Nagrajeno delo v osnovi spominja na fotografijo ali izsek iz videa, ki ga z vertikalnimi linijami razgradi in tako izvorno podobo iz vsakdanjega življenja postavi v nov kontekst.

Veliko odkupno nagrado odvetniške družbe Cugmas je prejela Marjeta Medved Kovačič, veliko hotelsko nagrado - nagrado hotelov Bernardin Renata Pentek Šimoković, odkupno nagrado podjetja Splošna Plovba Portorož pa Milan Marin.

Nagrado turističnega podjetja Adria Ankaran je prejela Milena Roštohar, nagrado hotelsko-turističnega podjetja Belvedere iz Izole Barbara Kastelec, odkupno nagrado za delo na papirju, ki jo podeljuje zavarovalna družba Adriatic-Slovenica, pa je prejela Zvjezdana Marguš Prohaska.

Na letošnji ex-tempore se je prijavilo 265 udeležencev, oddanih je bilo 217 likovnih del. Žirija je za razstavi v razstavišču Monfort v Portorožu in Mestni galeriji Piran izbrala 119 del.

Mednarodno žirijo so sestavljali neodvisna kuratorka in likovna kritičarka iz italijanske Gemone Sabrina Zannier (predsednica), umetnostna zgodovinarka in kustosinja Muzeja moderne in sodobne umetnosti na Reki Vilma Bartolić ter umetnostna zgodovinarka in direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc.

Kot so zapisali v Obalnih galerijah Piran, ex-tempore Piran ostaja eden najpomembnejših kulturnih dogodkov, ki na najbolj žlahten način soustvarja in nadaljuje že prepoznavno tradicijo Pirana kot mesta umetnosti. Hkrati je ena redkih likovnih manifestacij, ki vsa ta desetletja omogoča zbirateljem in gospodarskim družbam, da si s svojo soudeležbo ustvarjajo kakovostne zbirke likovnih del.

STA


Najbolj brano