Več kot poletna šola

Nova Gorica bo prihodnji teden že 21. leto zapored zbirališče mladih nadobudnih saksofonistov iz Slovenije, ki bodo svoje znanje nabirali pri mednarodno priznanih domačih in tujih mentorjih. Srečanje bo spremljal tudi pester festivalski program.

Novi umetniški vodja mednarodnega srečanja  je Novogoričan Boštjan Simon. Foto: David Verlič
Novi umetniški vodja mednarodnega srečanja je Novogoričan Boštjan Simon. Foto: David Verlič

NOVA GORICA > Večdnevno druženje, ki bo že 21. leto popestrilo začetek poletja v mestu, je tokrat razdeljeno na dva osrednja dela: na šestdnevni festival in poletno šolo z uglednimi profesorji.

Valilnica mladih talentov

“Že tradicionalno mednarodno srečanje saksofonistov pridobiva vse večji ugled med glasbeniki in poznavalci tega instrumenta. Lahko ga označimo za valilnico mladih talentov, ki v stiku z mentorji in nastopajočimi razvijajo zvok svojega najljubšega glasbila. Je več kot le poletna šola, saj nudi med drugim raznolike možnosti spoznavanja in interpretacije inštrumenta,” poudarja dolgoletni umetniški vodja Matjaž Drevenšek, sicer tudi prodekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in tamkajšnji redni profesor saksofona.

Letos se mu je pri tej strokovni funkciji pridružil še domačin Boštjan Simon, učitelj saksofona na novogoriški glasbeni šoli. Slednja je tudi soorganizatorka srečanja, saj bo poletna šola, ki se je bo udeležilo 19 mladih slovenskih saksofonistov, potekala prav tam. “Pred 15 leti sem bil tudi sam udeleženec tega srečanja in spomnim se, kakšen pečat je pustilo. Zelo sem počaščen, da lahko letos, poleg Chrisa Speeda iz ZDA, pripomorem tudi kot mentor jazz saksofonov v poletni šoli,” pravi novi umetniški vodja. “Po dobrih dveh desetletjih prirejanja srečanja smo poleg te novosti uvedli še glasbene aperitive, ki so bili na sporedu prejšnji teden, ter kreativno delavnico, ki jo bo vodil skladatelj, pianist in saksofonist Milko Lazar,” dodaja Pavla Jarc, vodja projekta in direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, ki ob podpori mestne občine vsa leta prireja srečanje. Korepetitorka poletne šole, v okviru katere bosta mentorja klasičnega saksofona Matjaž Drevenšek in Jan Gričar (lanski zmagovalec tukajšnjega mednarodnega tekmovanja saksofonistov), bo Japonka Sae Lee.

Šest koncertov na treh lokacijah

Na šestih koncertih na treh različnih lokacijah v središču mesta bodo poslušalci lahko prisluhnili saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih slogov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti.

Na ploščadi za občinsko stavbo bo v sklopu občinskih poletnih prireditev v ponedeljek nastopil Renato Chicco&Jaka Kopačkvintet, v torek zasedba Velkro, v četrtek pa bo koncert udeležencev delavnice z Milkom Lazarjem. V dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica bodo v sredo nastopili Jan Gričar, Matjaž Drevenšek in Nejc Grm na harmoniki. Festivalsko dogajanje se bo sklenilo na Bevkovem trgu, kjer bo v petek zaigral Big band Krško, v soboto pa domači Big band NOVA.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano