Van Morrison 70. rojstni dan praznuje z dvema koncertoma

Danes 70. rojstni dan praznuje Van Morrison. Eden najpomembnejših svetovnih kantavtorjev bo v rodnem Belfastu jubilej praznoval s kar dvema koncertoma. Ob 15. in 18. uri bo z bendom nastopil na aveniji Cyprus, ki jo je že leta 1968 ovekovečil v istoimenski pesmi.

Van Morrison Foto: Andraž Gombač
Van Morrison Foto: Andraž Gombač

BELFAST > Sprva je Van Morrison zaslovel kot pevec irskega benda Them, s katerim je še ne 19-leten posnel uspešnico Gloria, na samostojno pot pa je krenil z eno najprepoznavnejših pesmi popa Brown eyed girl.

Veliko bolje kakor v popu in rokenrolu se počuti v bluesu, soulu, folku, jazzu in funku, ki jih plemeniti tako z izvirnimi ljubezenskimi izpovedmi, kakršne so Moondance, Tupelo honey, Have I told you lately in Carrying a torch, kakor s kompleksnimi meditacijami, denimo v pesmih Into the mystic, Listen to the lion, Summertime in England, Take me back, Ancient Highway in Rave on, John Donne.

Prejel je šest grammyjev in nagrado brit, v dvorani slavnih ga gosti tako rokenrol kakor kantavtorska glasba, letos pa ga je britanska kraljica v zahvalo za prispevek k irski glasbi in turizmu povzdignila v viteza. AG


Najbolj brano