V štirih dneh več kot 50 bendov

Ko so pred petimi leti na Sotočju pripravljali prvi Punk Rock Holiday, dvomov ni bilo malo. V Sloveniji se namreč navdušencev nad tovrstno muziko ravno ne tare, odločitev organizatorjev, da ne vržejo puške v koruzo, ampak namesto tega “ciljajo” čez slovenske meje, pa se je izkazala za drzno, a modro. Tudi letos je za festival, ki bo Sotočje tresel v vseh odtenkih punka, največ zanimanja med tujci, pravi programski vodja Andrej Sevšek. Tokrat se bo na dveh odrih zvrstilo več kot 50 bendov, med največjimi imeni so Beatsteaks, Flogging Molly, Against me!, Satanic Surfers in The Exploited, zadnji festivalski dan pa bodo nastopili tudi Elvis Jackson.

TOLMIN > Punk in rock bosta z dveh odrov na Sotočju začela grmeti danes popoldne. Organizatorji so za prvi dan pripravili udaren program. Med deseterico bendov na glavnem odru bodo tudi povratniki Anti-Flag. Zastavonoše ameriškega punka, ki svojo muziko še vedno gradijo na aktivizmu in angažiranih političnih sporočilih, tokrat na Sotočje prihajajo z novo ploščo American Spring. Organizator festivala Andrej Sevšek je zadovoljen, da jim je uspelo pripeljati tudi zasedbo Against Me!, ki jo opiše kot ta hip eno najvidnejših imen punk rock žanra. Zadnjo besedo nocoj pa bodo imeli Flogging Molly; skupino iz Los Angelesa, ki spretno meša irski folk melos in ostre punk ritme dobro pozna tudi slovensko občinstvo - kar trikrat zapored so namreč razprodali Kino Šiška.

Trikrat več Nemcev

“Naš festival obišče približno 85 odstotkov tujcev. Prihajajo predvsem Nemci, Belgijci in Angleži, pa tudi bližnji sosedje. Da pa ljudi iz različnih evropskih držav in še od kod drugod pripraviš, da se namesto na nek bližnji festival odpravijo 1000 kilometrov stran od doma, je treba vložiti kar precej truda. Mi smo ga in to se je obneslo,” je zadovoljen Sevšek. Letos je za festival precej zanimanja zlasti v Nemčiji, za kar Sevšek zasluge pripiše zasedbi Beatsteaks, ki bo nastopila jutri. “Gre za enega največjih festivalskih bendov nemško govorečega območja. Prav zaradi njih smo bili letos deležni velikega zanimanja nemških medijev, kar nam je prineslo trikrat več obiskovalcev, kot jih je iz Nemčije k nam prišlo lani.”

50 skupin, kolikor jih bo na festivalu nastopilo letos, so po Sevškovih besedah izbrali zelo skrbno. Festivalsko občinstvo zori in raste in - tako vodja festivala - veliko raje kot razvpitim imenom prisluhne prvakom tega žanra.

Festival s klubskim vzdušjem

Med te sodijo tudi Satanic Surfers. Eden največjih skate-punk bendov se je spet zbral po devetih letih, in bo v zgodnjem sobotnem jutru postavil piko na i festivalu. Pred njimi bodo z odra grmeli domači Elvis Jackson, žepopoldne pa Darko ter Adrenalized.V četrtek pa med drugimi nastopijo Ratos de Porao, Raised Fist in Less than Jake. ”Skupni imenovalec letošnjega programa so ekskluzivna imena, ki so med poznavalci in ljubitelji te muzike priljubljena in se jih ne da prav pogosto videti in slišati,” še dodaja Sevšek.

Lani so v punk rock deželo prišli obiskovalci iz 41 držav, Sevšek je prepričan, da jih poleg kakovostnih bendov in izjemne lokacije na Sotočje privabi tudi vzdušje, ki vse bolj postaja zaščitni znak Punk Rock Holiday: “V drugi festivalski sezoni smo ugotovili, da zveneča imena bendov niso dovolj. Zato smo umaknili ograjo pred odrom in s tem tudi pregrado med nastopajočimi in občinstvom. Tako smo festivalu vdahnili klubsko vzdušje, sproščenost in to je postala zaščitna znamka našega festivala.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano