V spomin: Tomaž Mezek (1973-2017)

Antifašist tovariš Tomaž Mezek - Superlojze je svoja zadnja najstna, večino dvajsetih in nekaj še zdravih tridesetih let vgradil v poslovne prostore Občine Koper na Gregorčičevi 4 kot tonski mojster, glavni pomivalec tal, kuhar, performer in predvsem kot nastopajoči kitarist - pevec legendarnih Bloodsuckersov v devetdesetih. Teden dni pred jesenskim enakonočjem 2017 je v Semedeli nehal gledati TV in trošiti najcenejše belo, državo pa je razrešil pošiljanja milostnega mesečnega posojila, s katerim je po lastni nedavni oceni mogel shajati.

Fotografijo, ki je objavljena ob pričujočih mogočih 2200 znakih s presledki vred, je dve leti stara in ena od posnetih za kiparja, ki sta po njih oblikovala Tomaževo glavo iz mavca. Tudi turisti njuno delo lahko vidijo na Glagoljaški 4 v izložbi, par korakov proti pošti od poslovalnice edinega urarja na Kidričevi. V ta majhen prostor mksMc Botegin ni rad hodil, letos pomladi ga je označil z besedo “pajzl”. Seveda me je zbodlo in sem se mu hotel maščevati pred slabim mesecem tako, da bi ga med Kopergroundom krompirjevo slivove stvarnosti 2017-2018 povabil v pajzl na Francija Blaškovića predstavitev štiriinosemdesete in petinosemdesete zgoščenke. A se ni izšlo.

Franci in Tomaž sta se dobro poznala in rada imela. Kot avtor in glasbenik je Franci čisto padel za idejo, ki jo je uresničil Tomažev drugi bend Tumor. V frenetično strgajoče elektro drmanje so oblekli staro istrsko La mula de Parenzo. Franci je s svojo skupino Gori ussi Winnetou sledil tej zamisli.

Kitaro igrati in kruliti v mikrofon je dolgoletni nosilni delavec Društva prijateljev zmernega napredka nehal v času svojega visokega študija Brigamezavsejstva v Ljubljani. To šolanje je zelo uspešno dovršil in nikoli ni nehal kazati nagibanja k nadaljnjemu strokovnemu izpopolnjevanju. Nekatere avdio posnetke Bloodsuckersov je Ivanček z Miljskih hribov že pred več kot desetimi leti sestavil v zgoščenko, ki še ni izšla. Upam, da jo bomo objavili do 8. februarja 2018. Prav gotovo pa se bo letošnje jesensko jedro kulture nesprijaznjenja imenovalo Superlojzenje. Začeli ga bomo z razstavo fotografij iz Tomaževega prekratkega bivanja v tej Brigajozavserazenzadobiček stvarnosti.

MARKO BRECELJ


Najbolj brano