V slovenskem tržaškem gledališču izbruhnil spor med igralci in vodstvom

Danes bo tržaško Slovensko stalno gledališče (SSG) predstavilo repertoar prihodnje sezone, ki pa ga igralski ansambel ne podpira. V protestnem pismu je zapisal, da je pri načrtovanju sezone “prišlo do nesprejemljivih in za igralski ansambel žaljivih odločitev s strani umetniškega vodje Eduarda Milerja”.

Umetniški koordinator Eduard Miler ostro zavrača hude 
očitke svojih igralcev.  Foto: Andraž Gombač
Umetniški koordinator Eduard Miler ostro zavrača hude očitke svojih igralcev.  Foto: Andraž Gombač

TRST > Igralci so priložili pismo, s katerim so upravni svet 18. maja opozorili, da umetniški vodja Eduard Miler krči že tako maloštevilno umetniško jedro SSG Trst: “Dejstvo je, da ste za umetniškega koordinatorja postavili človeka, ki po lastnih besedah razume to funkcijo zgolj kot koordiniranje in sestavlja repertoar mimo umetniškega ansambla.”

Igralci: Miler krči umetniški ansambel

Milerju očitajo, da “ni sposoben izkoristiti umetniške potence ansambla”, še več, da “ima namen do skrajnih meja zreducirati umetniško jedro tega gledališča in ga po principu osebnih zamer in lastnih privatnih interesov moralno in socialno diskreditirati”.

Kakor nam je uspelo izvedeti, naj z novo sezono pogodbe za nadaljnje sodelovanje ne bi dobilo vseh sedem igralcev tržaškega ansambla. V italijanskih gledališčih so ustvarjalci namreč čez poletje brezposelni, nove pogodbe pa v roke dobijo ob začetku nove sezone. V SSG naj bi se v nemilosti znašli igralci Maja Blagovič, Romeo Grebenšek in Luka Cimprič. Vendar sum, da jim jeseni ne bodo vročene nove pogodbe, “absolutno ne drži”, poudarja predsednica upravnega sveta Breda Pahor. Priznava, da vsi igralci ne bodo nujno dobili pogodbe za devet mesecev: “Vendar o tem še ni nobenega sklepa.”

Miler: Očitki so absurdni

Očitek, da so se trije igralci znašli na njegovem seznamu za odstrel, za laž označuje tudi umetniški vodja Eduard Miler: “Pri tem protestnem pismu je največji problem podpis - naštetih očitkov namreč ne podpira ves igralski ansambel, ampak samo tisti igralci, ki do SSG gojijo lastniški odnos. Moti me tudi uporaba medijev kot orodja za izsiljevanje pri notranjih sporih. Nekateri že leta in leta kažejo, koliko jim je do ugleda tega gledališča.”

Odgovarja, da je očitek o krčenju igralskega ansambla absurden, saj ga namerava celo razširiti, zavrača pa tudi druge očitke. Tudi sam dopušča možnost, da nekateri igralci jeseni ne bodo dobili pogodbe za devet mesecev. “Kdor bo imel več dela, bo zaposlen več mesecev, kdo drug pa manj,” pravi.“Luka Cimprič, na primer, bo v novi sezoni imel še več dela kot prej.”

Več v jutrišnji tiskani izdaji Primorskih novic.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano