V risanki je Krpan nezemeljsko močan in tudi malo prismuknjen

Letos mineva sto let, odkar je med bralce prišla prva slovenska slikanica, Levstikov Martin Krpan z ilustracijami Hinka Smrekarja. Krepak in malce robat tihotapec angleške soli z Vrha pri Sveti Trojici je doslej iz knjižnih platnic skočil na gledališke odre, zaživel v stripu, zdaj pa je doma tudi v kratkem animiranem filmu, ki ga je režiral Nejc Saje.

Risanka Martin Krpan našega slavnega junaka približuje 
mlajšim gledalcem.
Risanka Martin Krpan našega slavnega junaka približuje mlajšim gledalcem. 

LJUBLJANA > Kratki animirani film Martin Krpan je premiero doživel na letošnjem, 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, ogledati pa si ga je bilo mogoče tudi na 8. Festivalu evropskega in mediteranskega filma v Piranu ter na Animateki v Ljubljani.

Krpana so v minulem stoletju upodobili številni slovenski likovni umetniki; prvi je bil Hinko Smrekar (1883-1942), generacije bralcev pa Levstikovega junaka najbolje poznajo takšnega, kakršnega je naslikal Tone Kralj (1900-1975). Režiser Nejc Saje pravi, da so v animiranem filmu želeli Krpana predstaviti v novi in sveži oblikovni formi, ki bo blizu otrokom. Martin Krpan in ostali zimzeleni Levstikovi liki iz povesti so v prvi animirani filmski različici izrazito sodobno narisani, pravijo v Strup produkciji. Avtor vizualne podobe je NATANesku, za animacijo pa so poskrbeli Zarja Menart, Iztok Šuc, Timon Leder, Toni Mlakar in Matej Lavrenčič. “Krpan je še vedno nezemeljsko močan, a je tudi simpatično prismuknjen, kot so navihani tudi njegova kobilica in mnogi drugi liki v risanki," so še sporočili ustvarjalci.

Zamisel za risanko izhaja iz gledališke predstave Martin Krpan, ki jo je pred štirimi leti režiral Janez Burger. Pri Strup produkciji so tedaj pod vodstvom Sajeta že pripravili animacijo za postavitev, ki je slonela na risbah NATANeskuja. “Ko smo predstavo zaključili, smo se odločili, da smo že tako daleč, da lahko iz materiala napravimo televizijski format risanke,” pojasnjuje režiser, Burger pa je pri animiranem filmu sodeloval kot scenarist.

Saje meni, da je animacija dobra pot, da mladim približajo Levstikovo zgodbo, ki jo sicer redno berejo osnovnošolci: “Imamo tako krasne zgodbe, ki so že same po sebi duhovite, in škoda bi bilo, da jih ne bi imeli tudi v slovenskem repertoarju animiranega filma.”

Risanka Martin Krpan po oceni producentov “s profesionalnim jezikovno-didaktičnim pristopom popularizira originalno predlogo in ohranja slovensko literarno izročilo”. Glasove so likom posodili slovenski igralci ter radijski in glasbeni ustvarjalci: Sebastijan Cavazza je Martin Krpan,Jernej Kuntner je Cesar, Brdavs je Primož Pirnat, Katja Šoltes je Cesarica, Jaka Ivanc je minister Gregor, sodelujejo pa še Klemen Klemen in drugi.

MI, STA


Najbolj brano