V osvobojene cone!

Klubski maraton Radia Študent praznuje 15-letnico rajžanja po slovenskih klubih s svežimi, izvirnimi in vsekakor drugačnimi skupinami od tistih, ki običajno odzvanjajo z domačih radijskih valov. Danes in jutri bo prvič na koprskem “osvobojenem ozemlju” Inde.

Meduzalem (na fotografiji) bodo z Muzikačaka in Persons From Porlock v Indeju nastopili v 
soboto.
Meduzalem (na fotografiji) bodo z Muzikačaka in Persons From Porlock v Indeju nastopili v soboto. 

KOPER, LJUBLJANA > Šest zasedb bo drevi pohod po slovenskih klubskih odrih začelo v Kopru. Prvič bo maratonce po zaprtju MKSMC gostilo koprsko “osvobojeno ozemlje” Inde in prvič v svoji zgodovini bo dogodek kje domoval kar dva dneva.

“Cilji Klubskega maratona ostajajo skozi celotno petnajstletno zgodovino isti - iskati nove glasbene talente, jih medijsko izpostaviti (tako prek Radia Študent kakor tudi prek ostalih medijev), predvsem pa jim ponuditi izkušnje s studijskim okoljem, s snemanjem glasbe in igranjem v živo na koncertih,” pravi glasbeni urednik Radia Študent Božidar Plesnik. Ob tem poudarja, da v sklopu projekta skupinam omogočijo snemanje dveh avtorskih skladb v radijskem produkcijskem studiu (te potem izidejo na kompilacijski zgoščenki), izvedbo radijskega koncerta v živo in pravo osemtedensko turnejo po slovenskih klubih.

“Načeloma imajo pri izbiranju maratoncev prednost mlajši, manj uveljavljeni bendi, saj želi Radio Študent s tem vplivati na nadaljnji razvoj scene in takim bendom ponuditi dobro možnost, da pridejo do potrebnih izkušenj in 'špilov',” še pravi Plesnik.

Na turnejo in na komplilacijski plošči Klubski maraton 2015 so se letos prebili: všečni, melodični post-punk rockerji Haiku Garden, “zasanjani zasavski lo-fi mulci iz distorzirane garaže”Hay, v besede težko ulovljivi nevemnevem, ki jasno, govorjeno besedo pospremijo s hrupnim zvočnim udarom, garažni psihedeliki Persons From Porlock, edina predstavnica nežnejšega spola in obenem zastopnica enega od mnogoterih det sodobne elektronike Muzikačaka ter obalno-kraški angažirani “metalodelični” Meduzalem.

Matjaž Karlovčec basist zasedbe Meduzalem, pravi, da jim uvrstitev med šest finalistov pomeni tako potrditev truda kakor dodatno motivacijo, predvsem pa ponuja nove kanale za predstavitev svoje glasbe: “Igrati na vseh teh lokacijah bo posebej zanimivo in verjetno tudi izziv, da se vsakič predstaviti novi publiki, predvsem izven domačih logov. Na takšen način, domnevamo, si lahko naberemo pomembne izkušnje ter samozavest, spoznamo, kako naša glasba 'stoji' oziroma kako jo percipirajo v različnih kontekstih.”

Kakor poudarja Božidar Plesnik, je Klubski maraton že od vsega začetka povezan s t.i. “osvobojenimi conami”: “V tovrstnih prostorih je prisotne največ tiste pristne želje po ustvarjanju scene v nekem kraju. Vsako leto znova se prevprašujemo o sodelujočih klubih, kam naj pošljemo maratonsko karavano. Po peripetijah s koprskim MKSMC-jem se nam je vzpostavitev ustvarjalne platforme v Indeju ponudila kar sama od sebe in je bila videti kot edina logična rešitev, da s Klubskim maratonom ostanemo prisotni na Obali.”

Do novembra bodo maratonci na Primorskem pritekli še v sežanski MC Podlaga (25. september), tolminski MINK (26. september), cerkniški C.M.A.K. (2. oktober), ilirskobistriški MKNŽ (16. oktober) in MC Postojna (24. oktober).

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano