V novogoriški Mestni galeriji pregled skozi opus Jožeta Slaka - Đoke

V Mestni galeriji Nova Gorica bodo ob 19. uri odprli razstavo slikarja Jožeta Slaka - Đoke. Postavitev z naslovom Fazni prehodi združuje 15 del lani poleti preminulega umetnika.

NOVA GORICA > Po besedah likovne kritičarke Tatjane Pregl Kobe to niso nujno najboljša dela, so pa zagotovo najbolj reprezentativna in povedo bistveno o umetniškem snovanju Jožeta Slaka - Đoke.

Nabor umetnin je po njenih besedah povezan z leti, ko se je kot umetnik oblikoval in je bil najbolj dojemljiv in odprt, z leti, ko so nastajali njegovi najbolj radikalni cikli, in z leti, ko je ustvaril svoja zadnja dela.

Jožeta Slaka - Đoko besedila, ki obravnavajo slovensko slikarstvo zadnje četrtine 20. stoletja, navadno umeščajo med umetnike, ki so v 80. letih minulega stoletja prekinili tradicijo visokega modernizma, zavrnili zahtevo po minimalizmu in intelektualiziranju ter sprejeli bolj narativen, eklektičen in živahen izraz.

Razstava v novogoriški Mestni galeriji bo na ogled do 27. februarja.

Kot slikar se je že na začetku 80. let odpovedal pravokotnemu nosilcu slike, pozneje se je k njemu tudi vrnil, in se odločil za ustvarjanje na lesu, nadgrajenim z značilnim rezanjem in sestavljanjem slik v poljubne oblike. Bil je izrazito raziskovalne narave, v zadnjem desetletju je nase opozoril z inventivno aplikacijo novih materialov na področje slikarstva, predvsem svojevrstnega pleksi stekla.

Jože Slak - Đoka (1951-2014) se je rodil v Jablanu na Dolenjskem. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral pri Gabrijelu Stupici. Leta 1980 je šel v ZDA, se kmalu vrnil v Slovenijo, v letih 1985 in 1987 pa je v Kjotu obiskoval podiplomski študij.

Bivanje na Japonskem je bila ena temeljnih formativnih izkušenj, ki je zaznamovala njegovo delo. Po vrnitvi v Slovenijo je sprva deloval v Ljubljani, pozneje se je vrnil na Dolenjsko. Leta 1993 so mu pripravili veliko retrospektivno razstavo v Moderni galeriji. Za svoje delo prejel več nagrad, leta 2007 nagrado Prešernovega sklada.

STA


Najbolj brano