V muzeju sta razstavljeni pahljači iz 19. stoletja

V Pokrajinskem muzeju v Kopru sta razstavljeni 200 let stari pahljači.

Pahljača iz Francije, 1. polovica 19. stoletja
Pahljača iz Francije, 1. polovica 19. stoletja 

KOPER > Pahljači (ena je iz Italije, druga iz Francije)je pred tem restavrirala muzejska strokovnjakinja Lidija Gardina.

Najstarejše azijske in sredozemske civilizacije so pahlajčo vključevale v religiozne dvorske obrede. V vsakdanjem posvetnem svetu starodavnih kultur pa je pahljača v Egiptu simbolično “trosila” srečo in počitek, na Japonskem je predstavljala simbol življenja (prispodoba levitve metulja), v stari Grčiji pa je spremljala Afrodito, boginjo lepote in ljubezni.

Na evropskih dvorih se je med ženskim plemstvom razvil tako imenovani “jezik pahljače”, ki se je odražal v gibih roke in položajih predmeta. Različni slogi te govorice, predvsem ljubezenskih sporočil, so živeli do 20. stoletja, ko je popularnost pahljače upadla.

Umazanija, pogosta uporaba in dolgotrajno neprimerno hranjenje so na pahljačah povzročili različne vrste poškodb: madeže, preperelost, raztrganost papirnatega lista, zlom slonovinastega varovala in lesenih reber. Celovita rekonstrukcija obeh pahljač je omogočila nemoteno odpiranje in njuno predstavitev v stalni muzejski zbirki v Palači Belgramoni Tacco, so še sporočili iz Pokrajinskega muzeja Koper.

Spletno uredništvo


Najbolj brano