V mračnih nočeh nihče ne spi

Nova Filharmonija, ki v svojih vrstah združuje mlade glasbenike z vse Primorske, danes v Vipavi začenja novoletno turnejo. Tudi tokrat bodo inovativni, napovedujejo, da se bodo “vštekali” skupaj z elektroniko.

Nova Filharmonija se na tokratni turneji predstavlja s projektom Vštekani. Foto: Anamarija Valantič
Nova Filharmonija se na tokratni turneji predstavlja s projektom Vštekani. Foto: Anamarija Valantič

NOVA GORICA > Mednarodni simfonični orkester Nova Filharmonija, edini redno delujoči mednarodni simfonični orkester v Sloveniji, v svoji zimski koncertni turneji napoveduje, da bo združeval na videz nezdružljivo. S skladbo Masona BatesaMothership se bodo priključil na elektriko. Novost je tudi ta, da so se za novogoriški koncert povezali s tukajšnjo gimnazijo, kjer bodo nastopili na dobrodelnem koncertu Zlati oreh.

7. decembra ob 18.30 bodo nastopili v dvorani Škofijske gimnazije v Vipavi; 17. decembra ob 19.30 v Slovenski filharmoniji v Ljubljani; 18. decembra ob 20.30 v Lignanu (IT) in 23. decembra ob 18.00 na Gimnaziji Nova Gorica. 10. januarja 2015 ob 19. uri bodo nastopili še v Tolminu.

V temačnih zimskih nočeh nihče ne spi. “Za popolno novoletno izkušnjo bomo na prostranih glasbenih odkrivanjih zapisali zgodbo romantike s pogledom, uprtim v dih jemajoče previse škotskih klifov, zaplesali z ljubko švedsko pastirico na hribu kralja trolov, pogledali v globino sentimentalnosti irske duše Londonderry,” so koncert napovedali z vso romantično nabreklostjo in dodali, da jih bodo “v vrtinec strasti zasukale z rdečino podčrtane note latinskih melosov Rojo Tango, Maria in Granada. Violina bo pred nas s svojim spevom arije ganljivo razgrnila značilno italijansko tragikomičnost izraženo v Cinema Paradiso.”

Prevedeno v skladateljski jezik to pomeni, da bodo na njihovem programu F. Mendelssohn-Bartholdy Uvertura Hebridi, Op. 26; E. Morricone: Cinema paradiso; H. Alfvén: Vallflickans Dans (Ples pastirice); P. Ziegler: Rojo Tango; M. Bates: Mothership (Blaž Rojc, elektronika, Marko Čepak - Maki, električna kitara, Dejan Štemberger, hang); G. Puccini: arija Nessun dorma; L. Bernstein: Maria F. Weatherly, B. Grahor: Danny boy in A. Lara: Granada. Z orkestrom pod vodstvom Simona Perčiča bodo nastopili številni solisti.

KF


Najbolj brano