V mestni galeriji dela iz zrelega obdobja

V Mestni galeriji Nova Gorica so v petek zvečer odprli prvo iz serije razstav, namenjenih predstavitvi raznolikega opusa goriškega umetnika Slavka Furlana. Poleg del iz zrelega obdobja so si obiskovalci lahko v rotundi SNG Nova Gorica ogledali tudi razstavo gledaliških plakatov, ki jih je ustvaril.

V Mestni galeriji Nova Gorica so na ogled dela iz zrelega 
obdobja Furlanovega ustvarjanja. Foto: Nace Novak
V Mestni galeriji Nova Gorica so na ogled dela iz zrelega obdobja Furlanovega ustvarjanja. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Slavc je bil plašen, nežen človek, ki je znal to plašnost zakriti z grobimi opazkami, cinizmom. Na ta način je komuniciral s tistimi, ki jih je imel rad, in s tistimi, ki jih ni imel rad,” je uvodoma povedal umetnostni zgodovinar Andrej Medved, ki je zbranim spregovoril o umetniku in njegovem delu.

“Bil je posebnež, ki je slikal, kadarkoli se mu je to zazdelo. Umetnosti se je posvečal zato, ker jo je ljubil,” je še povedal Medved.

Čeprav med deli iz zrelega obdobja, ki so razstavljena v novogoriški mestni galeriji, prevladujejo slike, je Medved izpostavil, da je risba tista, s katero je umetnik dosegel svoj vrhunec.

Pittur vagante

Slavko Furlan (1952-2007) je leta 1978 končal Akademijo lepih umetnosti v Benetkah. Živel in ustvarjal je v Šempetru pri Gorici. Številna platna, risbe in krokiji, ki jih je ustvarjal vzporedno z grafičnim oblikovanjem, visijo na steni marsikaterega doma in ustanove.

Zelo plodno je bilo tudi njegovo sodelovanje s Primorskim dramskim gledališčem Nova Gorica, za katero je ustvaril vrsto gledaliških plakatov, ki sodijo v sam vrh oblikovanja tovrstnih del v Sloveniji.

Razstavo njegovih gledaliških plakatov so kmalu po otvoritvi razstave v mestni galeriji odprli v bližnji rotundi SNG Nova Gorica.

Sedem prizorišč in monografija

V okviru razstavnega projekta Slavko Furlan - Pittur vagante, ki so ga pripravili v novogoriškem kulturnem domu, bo na več prizoriščih goriški in širši javnosti prikazan dokaj neznan Furlanov opus z vsemi njegovimi posebnostmi, nihanji in vrhunci. Petkovi otvoritvi dveh razstav bo tako sledilo še pet predstavitvenih dogodkov, ki se bodo zvrstili do 21. oktobra.

V Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici bodo na ogled dela iz njegovega zgodnjega obdobja, na Gradu Kromberk Furlanovi avtoportreti, portreti in tuši, na sedežu Krajevne skupnosti Rožna dolina Risbe izza šanka. V Hiši kulture v Šmartnem si bo mogoče ogledati razstavo Slavko Furlan in glasba, dela iz poznega obdobja pa bodo na ogled v Kulturnem domu Gorica onkraj meje.

Ob tej priložnosti je izšla tudi monografija z več kot sto reprodukcijami Furlanovih del.

NACE NOVAK


Najbolj brano