V komorni igri se energija pretaka drugače

Muzikalični žar, prodoren smeh, globoke misli, vsestranska angažiranost, nesebična pripravljenost skupnega muziciranja in pesniški navdih zaznamujejo 23-letno novogoriško harfistko Teo Plesničar, ki je trenutno na Erasmus izmenjavi na Konservatoriju v Bruslju (Conservatory Royal de Bruxelles).

Tea Plesničar
Tea Plesničar 

NOVA GORICA, BRUSELJ >V Glasbeni šoli Nova Gorica sta Tei Plesničar prve lekcije nudila profesorja Urška Križnik Zupan in Dalibor Bernatovič. Leta 2010 je mlada harfistka maturirala v razredu profesorice Mojce Zlobko Vajgl na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, nato se je njeno šolanje nadaljevalo na Akademiji za glasbo v razredu profesorice Rude Ravnik Kosi, kjer je septembra 2013 pridobila naziv diplomirana glasbena harfistka in se hkrati vpisala na magistrski študij.

Umetnost igre na harfi je poglabljala na seminarjih pri različnih profesorjih, med katerimi jo je s svojo energijo in razlago interpretacij najbolj navdušila profesorica Jana Bouškova in zato se je pred meseci odločila za dodatno izpopolnjevanje v njenem razredu v Bruslju. “Vsak človek, ki stopi v moje življenje, lahko postane vzornik, lahko postane ogledalo. Ni treba, da je vzornik v celoti. Lahko nosi v sebi samo eno nianso svoje biti, ki je posebna in me bo prevzela v celoti. Mnogo je profesorjev, ki so pustili globoke sledi v meni,” pripoveduje Tea.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, se bo harfistka Tea Plesničar predstavila z nekaterimi posnetki letošnjega koncerta Dua Espressivo na Kostanjevici v Novi Gorici.

Bogate poustvarjalne izkušnje pa si je nabirala tudi v številnih komornih sestavih in orkestrih, z njimi nastopala doma in v tujini, se nesebično odzvala na povabila tudi tistih, bolj amatersko naravnanih glasbenih zasedb. Zadnja štiri leta je njena stalnica Duo Espressivo, v katerem svojo ljubezen do komorne igre združuje s flavtistko Evo Arh. “Komorna igra ima posebno mesto v mojem srcu, ker se v njej energija drugače pretaka. Ko si dva, trije, ali več inštrumentov podajajo melodije, z zvoki svojih inštrumentov ustvarjajo drugačno, novo zvočno sliko. Ko z nekom igraš, ima to svoj čar: poslušaš svojo govorico in jo hkrati podajaš drugemu,” razmišlja harfistka, ki jo sicer zanima in privlači iskanje novih zmožnosti inštrumentov, zvoka, dojemanja govorice glasbenega sveta avtorjev 20. stoletja. Veliko časa in pozornosti pa Tea namenja tudi pisanju pesmi in je urednica na portalu pesem.si: “Brez pisanja ne obstajam v celoti. V prihodnosti bi se rada preizkusila v eksperimentiranju med umetnostmi, rada bi sodelovala v projektih, v katerih bi povezovali glasbo, literaturo, vizualne umetnosti, gledališče …”.

Čeprav se Tea lahko pohvali tudi z nekaterimi visokimi nagradami na tekmovanjih, med katerimi naj omenimo le dve: zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije 2010 in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja 2009, je manj naklonjena tovrstnemu ocenjevanju umetnosti: “Mnenje žirije je zame veliko bolj oprijemljivo in pomembno kot pa točkovni vrstni red.”

Ko smo Teo, ki vedno prijetno preseneti s svojim prodornim smehom in nepričakovanim odzivom, še povprašali, če ima izbrano misel o glasbi, nam je ponudila svojo pesem z naslovom Patetična.

Počasi odhajaš.//V življenje,/ki še lahko ozeleni/ohlajene tipke/med prsti.//Odhajaš.// V črtovju.//Med tiste vznemirjene/pavze,/ki so obstale//v ženski.

TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano