V kinodvoranah lani leto rekordno nizek obisk

Kinematografi po svetu so v preteklem letu beležili padec obiska. Temu je po ocenah filmskih analitikov botrovalo več dejavnikov; na sporedu ni bilo filmov, kot je denimo James Bond, ki običajno polnijo kinematografske blagajne, analitiki pa vzrok pripisujejo tudi neizvirni hollywoodski ponudbi, ki so se je gledalci očitno naveličali.

Novembra na filmska platna prihaja drugi western Quentina Tarantina.
Novembra na filmska platna prihaja drugi western Quentina Tarantina.  

LOS ANGELES > “Minulo leto je bilo najbolj medlo leto doslej,” je za Variety dejal analitik Paul Dergarabedian iz organizacije Rentrak, ki spremlja dogajanje v filmski industriji. Dobra novica je, da je bilo leto 2013 za filmski posel izjemno, saj je dalo rekordni dobiček, slaba pa, da tega uspeha filmarji v letu 2014 niso uspeli dohiteti, je dodal.

Četudi si je bilo mogoče lani ogledati nekaj uspešnic, kot so Varuhi galaksije, Lego film in Zlohotnica, večina filmov in njihovih nadaljevanj ni pustila močnejšega vtisa. Franšize, med njimi Neverjetni Spider-man in Igre lakote, so sicer postregle z impresivnimi številkami na globalni ravni, a tudi njim se že pozna, da se starajo, saj niso mogle več doseči števila občinstva, ki so ga v začetku, je zapisala filmska revija.

Prodaja vstopnic se je v povprečju zmanjšala za okoli pet odstotkov. Hollywoodske filme si je ogledalo 1,26 milijarde ljudi, kar je najmanj v zadnjih dveh desetletjih, je poročala filmska revija Variety.

“Stari standardi se niso obnesli, saj niso prinesli pričakovanega,” je menil Dan Fellman iz studia Warner Bros. “Mogoče so se franšize utrudile, saj v primerjavi s filmi, kot sta Ni je več in Lego film, ne ponujajo nič novega,” je dodal.

In kaj bo prineslo letošnje leto? Filmske revije po svetu izpostavljajo nekaj naslovov, ki naj bi polnili blagajne. Novembra bo na filmska platna prišel Spectre - 24. film o najslavnejšem agentu njenega veličanstva; režija je v rokah Sama Mendesa, v Bondove čevlje je že četrtič stopil Daniel Craig, tokrat v družbi Christopha Waltza, Ralpha Fiennesa in Monice Bellucci. Kako se je režiser George Miller lotil akcije v svetu po apokalipsi, kakšen je njegov Pobesneli Max, bo jasno že sredi maja; vlogo Maxa Rockatanskyja, ki je leta 1979 med zvezde izstrelila Mela Gibsona, je Miller zaupal Tomu Hardyju. Premiero Jurskega sveta, nadaljevanja uspešnic Jurski park, napovedujejo junija. Med najbolj gledanimi napovedniki za filme, ki bodo letos v kinematografih, je 50 odtenkov sive, med družinskimi filmi pa je veliko pričakovanje zlasti za Minjone (Minions). Med oboževalci Vojne zvezd je precej vznemirjenja povzročil napovednik za sedmi del te vesoljske sage. Režiser J.J. Abrams bo zgodbo nadaljeval tam, kjer jo je v epizodi Jedijeva vrnitev končal George Lucas, premiero napovedujejo 10. decembra. Zadnji mesec v letu bo na platna prišel tudi peti del Misije nemogoče, konec novembra pa zadnji del Iger lakote. Filmski sladokusci si zagotovo manejo roke; novembra bo namreč jasno, kako si je Quentin Tarantino zamislil in posnel svoj drugi western, The Hateful Eight. STA, MI


Najbolj brano