V češkem arhivu našli izgubljeni nemi film Georgesa Meliesa

Raziskovalci češkega Narodnega filmskega arhiva so v svojih skladiščih našli nemi film Georgesa Meliesa, ki je doslej veljal za izgubljenega. Dve minuti dolg nemi film iz leta 1904 z naslovom Match de Prestidigitation (Tekmovanje v čaranju) so odkrili na filmskem kolutu, ki ga je arhivu podaril anonimni dobrotnik.

Dve minuti dolg nemi film iz leta 1904 z naslovom Match de 
Prestidigitation (Tekmovanje v čaranju) so odkrili na filmskem 
kolutu, ki ga je arhivu podaril anonimni dobrotnik.
Dve minuti dolg nemi film iz leta 1904 z naslovom Match de Prestidigitation (Tekmovanje v čaranju) so odkrili na filmskem kolutu, ki ga je arhivu podaril anonimni dobrotnik. 

PRAGA > Na škatli je bilo označeno, da je v njej drug posnetek tega francoskega pionirja filma, so v torek sporočili iz arhiva v Pragi.

Georges Melies, mojster odrskih iluzij, ki se je pozneje posvetil filmu, je med letoma 1896 in 1912 posnel več kot 500 filmov in ima zasluge za številne narativne in tehnične napredke na svojem področju.

"Kolut je bil označen kot Les Transmutations Imperceptibles (Neopazne spremembe), kar je naslov nekega drugega Meliesovega dela. A naši strokovnjaki so nemudoma ugotovili, da gledajo nekaj drugega," je pojasnila predstavnica arhiva Jana Ulipova. Dodala je, da po podrobni analizi in raziskavi Francoske narodne knjižnice lahko z gotovostjo potrdi, da so našli film Match de Prestidigitation, ki je doslej veljal za izgubljenega.

Kratki film prikazuje čarovnika, ki se razdeli na dvoje. Novi polovici izmenično uprizarjata iluzionistične trike, na koncu pa se spet zlijeta v enega človeka.

Ulipova napoveduje, da bodo najdeni film predvajali tudi v kinematografih v okviru naslednje Meliesove retrospektive.

Češki arhiv ima v lasti 22 filmov francoskega umetnika. Njegov film Voyage dans la Lune (Mojstrovo potovanje na Luno) iz leta 1902 velja za prvi znanstvenofantastični film v zgodovini, velik del njegovega opusa pa je danes izgubljen.

STA


Najbolj brano