V Trstu so predstavili nov roman Marka Sosiča

Slovenske dneve knjige so obeležili tudi v Trstu. Po zamisli Slovenskega kluba so v sredo zvečer v kavarni San Marco predstavili nov roman Marka Sosiča. Z naslovom Kratki roman o snegu in ljubezni je izšel pri založbi Litera, ki si od nove knjige tržaškega pisatelja očitno obeta velik uspeh.

Marko Sosič in Petra Vidali na tržaški predstavitvi najnovejšega Sosičevega proznega dela Kratki roman o snegu in 
ljubezni. Foto: Peter Verč
Marko Sosič in Petra Vidali na tržaški predstavitvi najnovejšega Sosičevega proznega dela Kratki roman o snegu in ljubezni. Foto: Peter Verč

TRST > “Prebrala sem veliko slovenske proze, nastale v letu 2014, zato lahko rečem: tu je letošnji kresnik, dragi Marko,” je že na začetku sredinega večera dejala urednica Petra Vidali, ki je vodila pogovor z avtorjem. Pred njunim klepetom je predsednica Slovenskega kluba Poljanka Dolhar poudarila, da gre za premierno predstavitev, saj je četrti Sosičev roman še čisto svež. Dolharjeva je pozdravila tudi v italijanščini in italijanskim bralcem zaželela, da bi tudi to Sosičevo knjigo lahko brali v svojem jeziku. V italijanščino sta namreč prevedena že dva Sosičeva romana: Balerina, balerina in Tito, amor mijo.

Kaj rodi mračen čas?

Med tokratnim Sosičevim knjižnim naporom in njegovimi prejšnjimi deli je po besedah Petre Vidali precej skupnih točk. Tudi Kratki roman o snegu in ljubezni je zelo liričen, čeprav samo po slogu. Vsebina je namreč ostra. V ozadju zgodbe so duševne bolečine posameznikov, skupinske travme, nezaceljene zgodovinske rane in nasilje. Marko Sosič tega ni zanikal. Pojasnil je, da je želel tudi poudariti današnje splošno stanje duha, ko se zaradi kulturne nestrpnosti in populizma širijo mračne in zastrašujoče misli.

A zadnji Sosičev roman je hkrati poklon filmskim mojstrovinam. Kot je ugotovila Vidalijeva, se v tem romanu kažejo predvsem sledovi filma Dvojno Veronikino življenje poljskega režiserja Kieslowskega. Sosič je priznal, da ima ta film, tako kot tudi druge, zelo rad.

Rdeča nit - drevesa

Ko je gledališka igralka Nikla Petruška Panizon prebrala nekaj odlomkov iz knjige, je Vidalijevo zanimalo, ali je omemba Donave morda skrit poklon Claudiu Magrisu. Sosič je odgovoril, da sta mu bližja druga dva pisatelja, ki sta ustvarjala ob tej reki: “Danilu Kišu in Ivu Andriću veliko dolgujem. Brez njiju bi težko shajal.”

A če Sosič zajema pri filmskih in književnih mojstrih, se Alma, glavna junakinja njegovega romana, napaja pri nenavadnih pričevalcih. To so drevesa, ki so skupaj s snegom vezna nit romana.

Piko na i sredinemu večeru, na katerem sta odmevali tako mistika kot stvarnost, je dal kantavtor Stefano Schiraldi. Na začetku in ob koncu večera je zapel nekaj pesmi, v katerih so združene človekove tegobe in svetla ironija.

PETER VERČ


Najbolj brano