V Trstu ikona znanstvenofantastičnega filma

Častni gost znanstvenofantastičnega festivala Trieste Science+Fiction bo kultni nizozemski igralec Rutger Hauer, ki se je v filmske anale za vekomaj zapisal z vlogo replikanta Royja Battyja v filmu Iztrebljevalec (Blade Runner, 1982) Ridleyja Scotta. V Trstu bo prejel nagrado za življenjsko delo.

Rutger Hauer kot replikant Roy Batty v Iztrebljevalcu
Rutger Hauer kot replikant Roy Batty v Iztrebljevalcu 

TRST > Rutger Hauer se bo tako pridružil imenitni tržaški filmski druščini, ki je pustila neizbrisen pečat na področju znanstvenofantastičnega filma. V Trstu so uranio d'argento namreč prejeli že Christopher Lee, Dario Argento, George Romero, Alejandro Jodorowsky, Terry Gilliam, Roger Corman, Joe Dante in še številni drugi.

Eden najbolj markantnih monologov v zgodovini znanstvenofatastičnega filma je v Iztrebljevalcu izustil prav Hauer: “V vesolju sem videl stvari, o katerih vi, človeška bitja, si niti predstavljati ne morete: goreče ladje onkraj Orionovih ramen, razbeljene c-žarke v temi, v bližini Tanhauserjevih vrat. In vsi ti trenutki se bodo izgubili v času, kot solze v dežju. Čas je za smrt.”

Še več, režiser Ridley Scott in scenarist David Peoples sta v dokumentarcu Dangerous Days: On the Edge of Blade Runner povedala, da je Hauer avtor kultnih vrstic.

Oktobra 2017 je napovedana premiera nadaljevanja Iztrebljevalca, ki ga ne bo režiral Scott, temveč Denis Villenueve. V distopični svet Iztrebljevalca se vrača tudi glavni igralec Harrison Ford kot policijski načelnik Rick Deckard, v igralski ekipi pa žal ni Hauerja.

Slavnostna podelitev bo 4. novembra v dvorani Tripcovich, festival pa se bo začel 1. novembra in sklenil 6. novembra. Filmski program bo znan v prihodnjih dneh.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano