V Trstu dunajski salon

V Trstu je v avgustu in še do sredine septembra dunajski kulturni salon - Salotto.Vienna. V nekdanjo ribjo halo Salone degli Incanti so povabili umetnike različnih vrst z dunajske kulturne scene, da predstavijo svoje delo.

V nekdanji ribji hali Salone degli Incanti sta oder in bar, v salonu je tudi glasba v živo Foto: Salotto.Vienna
V nekdanji ribji hali Salone degli Incanti sta oder in bar, v salonu je tudi glasba v živo Foto: Salotto.Vienna

LJUBLJANA > Kustos in producent salona Jürgen Weishäupl je na današnji predstavitvi v Ljubljani povedal, da so želeli v letu, ko obeležujemo 100. obletnico začetka prve svetovne vojne, povezati zgodovino in sodobno umetnost, ki govori v jeziku našega časa. Kulturni salon so si zamislili kot tipičen salon 19. stoletja na Dunaju, v katerem so se predstavljali znani gostje. Uredili so oder in bar, v salonu igra tudi živa glasba. Scenografijo za salon so zasnovali skupaj z ekipo in arhitekturnim birojem, ki ga vodi pobudnik kulturnega salona Giovanni Damiani.

V Trst so povabili ustvarjalce različnih zvrsti z dunajske kulturne scene, da predstavijo svoje delo. Povabili so tudi vodje kulturnih in gospodarskih organizacij, da predstavijo njihovo delovanje.

Ob večerih od 18. ure dalje pa do 1. ure ponoči so tako v salonu ogled razstave in performansi. Na vrsti so razprave o umetnosti, obiskovalci pa lahko tudi zaplešejo ob glasbi ali si ogledajo avstrijske kratke filme moderne dobe. Program si lahko ogledate na: http://www.salotto-vienna.net/programma/.

Vsak večer se predstavi od deset do 20 umetnikov, skupaj pa jih bo na salonu sodelovalo 200. Da je bila odločitev za večerne ure pravilna, po njegovih besedah dokazuje tudi dober obisk - doslej se je zvrstilo 13 večerov, na katere je prišlo približno 10.000 obiskovalcev. Ob sobotah se salon, ki poteka pod okriljem Muzeja uporabne umetnosti Dunaj (MAK) in v katerega je vstop vse dni prost, spremeni v klub.

Damiani je zadovoljen, da se v Trstu združujejo različne kulture, ter dodal, da bi ga veselila tudi možnost izmenjave z Ljubljano, od koder si prav tako želijo udeležbe. Po njegovih besedah se namreč lahko povezani bolje uveljavimo na evropskem zemljevidu.

Tržaški mestni svetnik za gospodarstvo in turizem Edi Kraus pa je poudaril, da mesto Trst že več let sodeluje z ljubljansko mestno občino ter kot enega odmevnejših dogodkov v letošnjem poletju izpostavil kantato Carla OrffaCarmina Burana, ki so jo konec junija izvedli na Trgu enotnosti v Trstu in z njo odprli tudi letošnji Festival Ljubljana.

STA


Najbolj brano