V Slovenijo prihajajo Body Count, Bob Dylan in Patti Smith

V prihodnjih mesecih v Slovenijo prihaja kar nekaj priznanih tujih glasbenih imen. Že prihodnjo nedeljo bodo ljubljanske Križanke zatresli Body Count, konec junija bo v Stožicah nastopil Bob Dylan. Rockerji Toto bodo Slovenijo prvič obiskali 2. julija, prihajajo pa še Manu Chao, Natalie Imbruglia, Fatboy Slim in Patti Smith.

Body Count  bodo  prihodnjo nedeljo nastopili v  ljubljanskih  
Križankah.  Foto: Facebook/Bodycount
Body Count bodo prihodnjo nedeljo nastopili v ljubljanskih Križankah.  Foto: Facebook/Bodycount

LJUBLJANA

> Rap metalci Body Count se 7. junija v Ljubljano vračajo 18 let po tem, ko so leta 1997 obnoreli Halo Tivoli. Tokrat bodo nastopili na poletnem odru Križank. Losangeleški kolektiv Body Count je leta 1990 ustanovil raper Ice T. Glasbeno sceno so dodobra pretresli s prvim albumom, na katerem je za marsikoga sporna pesem Copkiller, ki opeva maščevanje policajem na najbolj krut način. Zelo uspešen je bil tudi drugi album Born Dead. V času rasnih nemirov so Body Count peli o zatiranju, nemožnosti razvoja manjšin ter o smrti najbližjih, prevarah in iluzijah. Body Count še danes ostajajo kult, saj nikoli niso dovolili, da bi jim kdo diktiral, kaj naj počnejo in kako naj igrajo. V Ljubljani se bodo ustavili v sklopu turneje ob izidu albuma Manslaughter.

> Ameriški kantavtor Bob Dylan se bo s svojo zasedbo 25. junija v sklopu aktualne turneje ustavil tudi v ljubljanski dvorani Stožice. Dylan je s svojimi albumi in številnimi že skoraj ponarodelimi skladbami narekoval ne le glasbeni, temveč celoten družbeni tempo 60. let minulega stoletja. Vse do danes je ohranil status vrhunskega avtorja glasbe in besedil. Prodal je več kot 120 milijonov izvodov 36 studijskih albumov. Njegov zadnji izdelek je album Shadows in the Night, na katerega je vključil priredbe priznanih skladb, med katerimi so Autumn Leaves, Some Enchanted Evening, The Night We Called It a Day in I'm a Fool to Want You.

> Ameriški rockerji Toto so izdali nov studijski album Toto XIV. Album prinaša 11 skladb, ki v žanrskem smislu zaobjemajo rock, pop, jazz, blues in progresivo. Gre za prvi studijski izdelek, ki so ga izdali po Falling in Between iz leta 2006. Najavila sta ga singla Holy War in Orphan. Mnogi novi album primerjajo z njihovim najuspešnejšim izdelkom Toto IV iz leta 1982, na katerem sta tudi uspešnici Africa in Rosanna. Rock veterani, ki so v karieri prodali več kot 35 milijonov albumov, bodo 2. julija v sklopu aktualne turneje ob izidu omenjenega albuma nastopili v ljubljanski Hali Tivoli.

> Na koprskem Ukmarjevem trgu, v neposredni bližini morja, bo 15. julija nastopil revolucionar ritma in besed Manu Chao z zasedbo La Ventura. Chao je že trikrat koncertiral v Ljubljani, tokrat pa se bo prvič ustavil v slovenski Istri. Obiskovalcem koncerta bo postregel z uspešnicami, kot so Clandestino, Bongo Bong, Me Gustas Tu, Mi Vida in Welcome to Tihuana, zapel pa bo tudi še neizdane pesmi. Zasedbo La Ventura sestavljajo kitarist Madjid, basist Gambeat in bobnar Garbancito, na letošnji turneji pa je podkrepljena še z dvema pihalcema, ki bosta še dodatno podžigala Chaov železni repertoar.

> V goste festivala Pivo in cvetje letos prihaja Natalie Imbruglia, ki bo s koncertom 16. julija v Laškem tudi začela svoj pohod po evropskih odrih, na katerem bo predstavila novi album Male. Navdih zanj je našla v izjemnih glasbenikih, kot so Damien Rice, Cat Stevens, Tom Petty in Pete Townsend. Imbruglia je zaslovela z debitantskim albumom Left of the Middle iz leta 1997, na katerem je uspešnica Torn, priredba izvirnika ameriških alter-rokerjev Ednaswap. Uspešna je bila tudi skladba Shive z njenega tretjega studijskega izdelka Counting Down The Days. Njen novi album Male je napovedala priredba klubskega hita Daft Punk z naslovom Instant Crush.

> V izolski Ambasadi Gavioli se bo 24. julija ustavil angleški DJ, glasbenik in producent Norman Cook, ki je bolj prepoznaven s svojim odrskim imenom Fatboy Slim. Cook, prejemnik nagrade za kompozicijo Ivor Novello in devetih nagrad MTV, je nedavno izdal svoj “ultimativni žurerski paket”Collection. Ta na štirih CD-jih prinaša njegove uspešnice pa tudi skladbe glasbenih ustvarjalcev, kot so Chemical Brothers, Basement Jaxx, The Prodigy, Gorillaz, Groove Armada, Underworld in David Morales. Ob izidu zbirke je DJ dejal: “Dokler se bodo ljudje predajali glasbi, hedonizmu in skupinski evforiji, ki jo lahko doživijo le v klubu, na plesišču, festivalu in občasno tudi na kakšni plaži, nas boste potrebovali, da za vas izberemo glasbo.”

> Ameriška kantavtorica Patti Smith bo v sklopu poletne turneje po evropskih mestih 2. avgusta nastopila tudi v ljubljanskih Križankah. Smithova ni le glasbenica, ki velja za botrico punka, je tudi pisateljica in vizualna umetnica. Prepoznavna je postala v 70. letih minulega stoletja z revolucionarnim spajanjem poezije in rocka. Njen ključni album Horses z znano podobo Roberta Mapplethorpa so razglasili za enega izmed stotih najboljših albumov vseh časov. Posnela je 11 studijskih albumov. Risbe je prvikrat razstavila v knjigarni Gotham Book Mart na Manhattnu leta 1973. Leta 2002 je Muzej Andyja Warhola pripravil retrospektivno razstavo njenih risb, sitotiskov in fotografij z naslovom Strange Messenger. V Križankah bo Smithova s spremljevalno skupino v celoti odigrala svoj prelomni album Horses, postregla pa bo še z drugimi skladbami iz svoje bogate diskografije.

STA


Najbolj brano