V Portorožu se je začel Festival slovenskega filma (foto)

V Avditoriju Portorož se je začel 19. festival slovenskega filma (FSF). Festival se začenja s projekcijo kratkih filmov Jogi in škatla v režiji Arona Horvatha in Nočna ptica Špele Čadež ter v tujini dvakrat nagrajenega celovečerca Nočno življenje Damjana Kozoleta. Ob odprtju so scenografu Dušanu Milavcu podelili nagrado Metoda Badjure.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Dušan Milavec je prejemnik nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, vredne 10.000 evrov bruto, za neprecenljivo in vrhunsko ustvarjanje. Po mnenju strokovne komisije Milavec “z izjemnim občutkom za vizualno k svojemu delu pristopa s posebnim estetskim in obrtniškim čutom”. V avli Avditorija so odprli tudi razstavo, posvečeno Milavčevemu delu.

Na 19. festivalu slovenskega filma bo skupno prikazanih 98 filmov, med katerimi se jih bo v boj za vesne podalo 52. Med temi je 14 celovečernih filmov, štirje srednjemetražci in 34 kratkih filmov.
Poleg Nočnega življenja bodo med celovečerci prikazani tudi filmi Pojdi z mano v režiji Igorja Šterka, Houston, imamo problem!Žige Virca, Pod gladino režiserja Klemna Dvornika, MamaVlada Škafarja, Nika v režiji Slobodana Maksimovića ter Komedija solzMarka Sosiča.

Organizatorji letošnjega FSF so za otvoritveni film izbrali Nočno življenje, ki ga je navdahnila afera Baričević. Za režijo filma je bil Damjan Kozole nagrajen na festivalu v Karlovyh Varyh ter na zadrskem festivalu Avvantura. Predfilma sta kratkometražca Jogi in škatla ter Nočna ptica. Slednji je najnovejši animirani film Špele Čadež, ki sledi njenemu mednarodno uspešnemu animiranemu filmu Boles.

Festivalske nagrade bodo podelili v soboto, 17. septembra.

STA


Najbolj brano