V Podnanosu se Španija zlato sveti

Letošnji september bo pevkam in pevcem iz Podnanosa, ki jih vodi zborovodkinja Vida Fabčič, ostal v lepem spominu. Pravzaprav kar v zlatem. Mešani pevski zbor Stanko Premrl se je namreč z mednarodnega tekmovanja v Lloret de Maru vrnil zlat - in to trikrat! Najžlahtnejša priznanja so osvojili v kar treh kategorijah, za izvedbo sakralnega in folklornega programa jim je žirija prisodila tretje mesto, v “pop kategoriji” pa so bili drugi.

Pesem pevk in pevcev pod vodstvom Vide Fabčič je odzvanjala tudi na ulicah  Lloret de Mara.   Foto: Arhiv Zbora
Pesem pevk in pevcev pod vodstvom Vide Fabčič je odzvanjala tudi na ulicah Lloret de Mara.  Foto: Arhiv Zbora

LLORET DE MAR, PODNANOS > Mešani pevski zbor Stanko Premrl je v dobrega četrt stoletja delovanja razveseljeval občinstvo doma in v tujini ter si pripel kar nekaj nagrad in priznanj; pred štirimi leti so prejeli srebrno priznanje na regijskem tekmovanju v Postojni, leto kasneje pa so na mednarodnem tekmovanju v Bratislavi osvojili zlato plaketo v kategoriji cerkvene glasbe in srebrno plaketo v kategoriji mešanih zborov.

Konec septembra so svojo zbirko obogatili še s tremi zlatimi priznanji, enim drugim in dvema tretjima mestoma, ki so jih prinesli z mednarodnega tekmovanja Canco Mediterrania. Za nagrade se je potegovalo še 15 zborov iz Poljske, Litve, Ukrajine in Španije.

Pri vrhu kar v treh kategorijah

“Španija, Španija, Španija. Celo poletje nam je ta beseda vse bolj resno in pevsko odzvanjala v ušesih, ko smo pripravljali sakralni, posvetni in pop program tekmovanja,” v imenu pevk in pevcev priprave na tekmovanje opisuje predsednica zbora Ana Andlovec.

Zborovsko tekmovanje, ki so ga v Lloret de Maru letos pripravili petič, se je tudi tokrat začelo s tradicionalno povorko, na kateri se predstavijo vsi sodelujoči zbori. Pevke in pevci iz Podnanosa so sicer pred nastopom občutili doto 18-urne vožnje, a utrujenosti se, kot pravijo, niso dali. Po nastopu so imeli občutek, da jim je šlo kar dobro. Da jih ni varal, pa so izvedeli po dveh sproščenih dnevih, ki so ju izkoristili za obisk znamenite črne Marije v samostanu Montserat, ogledali so si Gerono, odkrivali kulturne, arhitekturne in nogometne znamenitosti Barcelone ter v tamkajšnji katedrali tudi zapeli.

Najbolj veseli ponosa sokrajanov

Razglasitev rezultatov so pričakovali vznemirjeni in v upanju, “da bodo kaj le prinesli domov”. Potem pa, kot pravijo - nagradam ni bilo videti konca. Žirija, ki ji je predsedoval dirigent Przemyslaw Palka, je 35 pevkam in pevcem pod vodstvom Vide Fabčič v dveh kategorijah - sakralni in folklorni program - podelilo “bron”, tik pod vrh, na drugo mesto, pa so se zavihteli s skladbami, ki so jih pripravili za pop program. Uspeha na mednarodnem tekmovanju so se seveda zelo razveselili.

Kot pravi predsednica zbora, pa njihov veliki dosežek cenijo tudi sokrajani, kar jim resnično veliko pomeni: “Nekoliko še nezavedajoč se, kaj vse smo dosegli, smo bili deležni čudovitega sprejema naših domačih s kapljico žlahtnega in zakusko. In tistega, česar smo bili ob koncu samega potovanja in tekmovalnega dela najbolj veseli - ponosa bližnjih in sokrajanov nad delovanjem, doseženim rezultatom in radostjo ter sproščenostjo njihovega domačega le vaškega zbora, ki vedno znova preseneča z odličnim poustvarjanjem žlahtne glasbe, zapisane morda že v genih pokončnih vipavskih ljudi.”

MI


Najbolj brano