V Park Cityju letos že 31. festival Sundance

V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se bo v četrtek začel 31. filmski festival Sundance. Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu.

V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se bo v četrtek začel 31. filmski festival Sundance. Foto: Sundance.Org
V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se bo v četrtek začel 31. filmski festival Sundance. Foto: Sundance.Org

PARK CITY > Na Sundanceu, na katerem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade, bodo letos prikazali približno 200 filmov.

Lani so na festivalu prikazali filma Deška leta in Whiplash, ki sta letos pobrala po več nominacij za nagrade ameriške Akademije za filmske umetnosti in znanosti.

Letos bo 78-letnega Roberta Redforda, ki je festival poimenoval po klasiki iz leta 1969 Butch Cassidy inSundance Kid, na festivalu mogoče videti v filmu A Walk in the Woods, ki je bil posnet po knjigi ameriškega pisatelja in novinarja Billa Brysona. Redford je v njem upodobil Brysona.

Na festivalu bodo prikazali tudi dokumentarni film Alexa Gibneyja z naslovom Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, ki temelji na istoimenski knjigi Pulitzerjevega nagrajenca Lawrencea Wrighta. V njej so zbrani pogovori s strokovnjaki, ki so proučevali zgodovino in vodstva različnih organizacij.

Režiser in scenarist Rodrigo Garcia se bo predstavil s filmom Last Days in Desert. V svetopisemski zgodbi je Jezusa upodobil Ewan McGregor. Ameriški režiser Kirby Dick bo predstavil dokumentarni film The Hunting Ground o spolnih zlorabah v ameriških univerzitetnih kampusih.

Film Z for Zachariah, ki ga je režiral Craig Zobel, pripoveduje postapokaliptično zgodbo ženske, ki je prepričana, da je zadnja preživela ženska na Zemlji, za njeno naklonjenost pa se potegujeta dva moška.

Dokumentarec Liz Garbus z naslovom What Happend, Miss Simone? je biografija ikone jazza Nine Simone, vanj pa so vključeni tudi njeni še neobjavljeni posnetki, film The Visit, režijo podpisuje M. Night Shyamalan, pa pripoveduje o prvem srečanju človeka z Nezemljani.

Ob začetku festivala Sundance koncept neodvisnega filma še ni bil natančno definiran. Neodvisni filmarji so pogosto delali v osami in se težko prebijali do kinematografov.

Prelomnico za festival, ki v prvih letih ni pritegnil veliko pozornosti, je pomenilo leto 1989, ko so na njem prikazali film Stevena SoderberghaSeks, laži in videotrakovi. Ta je pozneje prinesel velike zaslužke in pridobil status kultnega filma. Sundance od tedaj velja za festival, na katerem se je mogoče nadejati novih odkritij, kar je zelo pripomoglo k razvoju neodvisnega filma.

STA


Najbolj brano