V Novi Gorici konec meseca 19. mednarodno srečanje saksofonistov

V Novi Gorici bo od 27. junija do 4. julija potekalo že 19. mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji. Organizatorji napovedujejo bogato koncertno ponudbo in mojstrske tečaje, ki jih bo vodilo pet priznanih saksofonistov. Novost letošnjega srečanja bo po besedah umetniškega vodje Matjaža Drevenška igranje v saksofonskih orkestrih.

V Novi Gorici bo od 27. junija do 4. julija potekalo že 19. 
mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji.  Foto: Bogdan Macarol
V Novi Gorici bo od 27. junija do 4. julija potekalo že 19. mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji.  Foto: Bogdan Macarol

NOVA GORICA > Letos se je na srečanje saksofonistov, ki ga pripravljajo novogoriški kulturni dom, Glasbena šola Nova Gorica in glasbeno društvo Saksofonija, prijavilo 32 mladih, od tega 31 Slovencev in en Hrvat.

Svoje znanje bodo izpopolnjevali pri petih domačin in tujih profesorjih. Med njimi sta dva Francoza, in sicer klasični saksofonist Jean-Denis Michat ter jazzovski saksofonist Guillaume Orti. Mlade pa bodo poučevali še Saša Nesterovič iz Hrvaške, Boštjan Simon, ki uči na novogoriški glasbeni šoli in Lev Pupis, klasičen slovenski saksofonist, ki je pionir srečanja in z organizatorji redno sodeluje.

Mladi so se kot običajno lahko odločili za jazzovsko ali klasično saksofonsko igro in kar dve tretjini udeležencev se je odločilo za obe zvrsti. To po Drevenškovih besedah kaže na to, da ni več ločnice med klasiko in jazzom. V preteklosti pa so se mladi zanimali predvsem za klasiko.

Novost letošnjega srečanja je, da bodo udeleženci ob zaključku zaigrali v saksofonskih orkestrih. Sicer pa bo to glasbilo mogoče slišati še na sedmih brezplačnih koncertih, ki bodo večinoma na Bevkovem trgu. Poleg udeležencev bodo nastopili še Big Band Gverillaz, Orkester saksofonov Sos in Sos junior, mednarodna ženska zasedba Ladiesaxophone quartet, Jazz Punt Big Band, E-motion in Big band NOVA, na enem od večerov pa se bodo predstavili tudi letošnji mentorji.

Tekmovalnega dela letos ne bo, saj so se organizatorji odločili, da ga bodo pripravili na vsake tri leta. Tako bo ponovno na vrsti prihodnje leto, ko bodo praznovali 20. obletnico srečanja.

Proračun letošnjega srečanja znaša okoli 22.000 evrov, od tega jih bo 17.000 prispevala novogoriška občina, preostali del bodo dobili s kotizacijami.

STA


Najbolj brano