V Londonu dražba fotografij režiserja Andreja Tarkovskega

Avkcijska hiša Bonhams bo 6. oktobra v Londonu na dražbi ponudila polaroidne fotografije Andreja Tarkovskega, ki jih je posnel v rodni Rusiji in v Italiji. Fotografije enega najpomembnejših filmskih režiserjev v nekdanji Sovjetski zvezi bi lahko prinesle tudi do 500.000 funtov.

Avkcijska hiša Bonhams bo 6. oktobra v Londonu na dražbi 
ponudila polaroidne fotografije Andreja Tarkovskega, ki jih je 
posnel v rodni Rusiji in v Italiji.
Avkcijska hiša Bonhams bo 6. oktobra v Londonu na dražbi ponudila polaroidne fotografije Andreja Tarkovskega, ki jih je posnel v rodni Rusiji in v Italiji. 

LONDON > Fotografije po pisanju britanskega časnika The Guardian večinoma prikazujejo meglene podobe izgubljenega sveta. Atmosfera na nekaterih fotografijah, pri katerih barva prehaja v nežne vodne odtenke, se ujema z ozračjem avtorjevih filmov. Večina jih je nastala v Rusiji, nekaj pa med režiserjevim snemanjem filma Nostalgija v Italiji.

Fotografije, ki se jih je nabralo 257, na dražbo daje režiserjev sin, po poklicu arhivar, še piše The Guardian.

Andrej Tarkovski (1932-1986) se je rodil v Zavrožju kot sin pesnika Arsenija Tarkovskega. Odraščal je v naselju umetnikov Peredelkino blizu Moskve. Študiral je na visoki šoli za film v Moskvi.

Filme je ustvarjal kot izrazito subjektivne, pomensko zapletene, mračne in melanholične parabole o človekovem razmerju do preteklosti. Izrazno je bil pod vplivom ruskih simbolistov in nemških romantikov. V Sovjetski zvezi je zaradi samosvojega sloga, ki ni bil v skladu z veljavno umetniško doktrino, lahko posnel le šest filmov, ki so prišli na spored s precejšnjo zamudo. Od leta 1983 je živel in delal v tujini. Umrl je v Parizu, kjer je tudi pokopan.

Med njegovimi pomembnejšimi filmi so poleg Nostalgije (1983) še Ivanovo otroštvo (1962), Andrej Rubljov (1966), Solaris (1972), Stalker (1979) in Žrtvovanje (1986).

STA


Najbolj brano