V Ljutomeru so se od strahu in groze poslovili z nagradami

V Ljutomeru so ob koncu 11. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina podelili več nagrad. Poleg nagrade za življenjsko delo, ki jo je prejel nemški igralec Udo Kier, je najbolj odmevala nagrada hudi maček za najboljši celovečerni film, ki jo je prejel češki film Zli duh.

Nagrado za življenjsko delo je prejel nemški igralec Udo 
Kier. Foto: Vir: Wikipedia
Nagrado za življenjsko delo je prejel nemški igralec Udo Kier. Foto: Vir: Wikipedia

LJUTOMER > "Kot je pravilo pri filmih, je skoraj nemogoče reči, da je eden boljši od drugega. Kljub temu smo se pri upoštevanju vseh elementov, ki nujno sestavljajo odličen film: zgodbe, likov in igralskih nastopov, tehnične izvedbe in - glede na to, da smo na festivalu grozljivk - same strašljivosti filma, odločili za film Zli duh. Čeprav gre za podžanr najdenih posnetkov, z vsemi izzivi, ki jih ta format ponuja, je film prepričljiv, strasten, vznemirljiv in eden najbolj grozljivih izdelkov, kar smo jih imeli užitek gledati na Grossmannu," je o filmu Zli duhPetra Jakla zapisala žirija.

Nagrada hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec je pripadla filmu, ameriško-italijanski koprodukciji Morphine. Potovanje sanj v režijiMarka Shumana, so sporočili organizatorji festivala.

"Dokumentarec o enem najpomembnejših bendov 90., bostonskih Morphine, predstavi genezo in evolucijo izvirnega zvoka in tudi notranjo dinamiko benda z efektno montažo arhivskega gradiva in doživetih, a nesentimentalnih osebnih pričevanj sodelavcev vodje in duše benda Marka Sandmana: je nadvse primeren poklon bendu, ki je bil prava alternativa znotraj dominantne nirvanaistične rokovske alternative 90.," je ocenila žirija.

Nagrado za najboljši kratki film, imenuje se Slakov hudi maček, je prejel kanadski film Mrtva srca v režiji Stephena W. Martina.

"Odlična naracija, igra, režija, kamera in scenografija na nivoju dolgometražnega filma iz perspektive otrok, ki poslušajo dedkovo zgodbo za lahko noč. Prav tako postavlja človeško emocijo v samo središče grozljive pravljice s srečnim koncem," so zapisali žiranti.

Nagrado v sekciji evropskih kratkih fantastičnih filmov melies d'argent, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma je prejela belgijska Poslednja formalnost, ki jo podpisuje Stephane Everaert.

Na festivalu so posebno omembo namenili Idili, slovenski grozljivki Tomaža Gorkiča, ki je nadvse reprezentativen primerek svojega žanra. Malo manj filmska nagrada, vinski šampion hudi maček, je pripadla vinu Revolution Turistične kmetija Hlebec, zmagovalni film Male delavnice groze pa je Blood Snake 2: Revenge of the Two Brothers Arona Horvatha.

Ljutomer je od 14. julija, ko se je festival začel, v svoje središče privabil številne ljubitelje žanra grozljivk. Pestro je bilo tudi na popoldanski paradi zombijev, ki poleg vina šteje za najljubšo obfilmsko festivalsko dejavnost.

STA


Najbolj brano