V Ljubljani je dobil zatočišče iraški pisatelj

Vlada je na današnji redni seji sprejela sklep, da se iraškemu pisatelju Samirju Abdulahu Fatiju Alsajgu na podlagi ugotovljenega interesa Republike Slovenije izda dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji za obdobje dveh let. Bival bo v Ljubljani, občina pa mu bo zagotovila mesečno štipendijo, bivališče ter zdravstveno zavarovanje.

Ljubljana je vključena  v mrežo mest - zatočišč za preganjane 
in ogrožene pisatelje (ICORN). Foto: Leo Caharija
Ljubljana je vključena v mrežo mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN). Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Mestna občina Ljubljana in Slovenski center PEN sta se v letu 2010, ko je Ljubljana nosila Unescov naslov svetovna prestolnica knjige, dogovorila, da se bo mesto vključilo v mrežo mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN). Ta je začela delovati na pobudo Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev.

Mesto - zatočišče omogoči pisatelju, ki je največkrat moral bežati iz domovine, da se izogne zaporu ali čemu hujšemu in si v novem okolju ustvari novo socialno mrežo, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Samir Abdulah Fati Alsajg se je rodil leta 1949 v Mosulu v Iraku. Na univerzi v Bagdadu je diplomiral iz angleškega jezika in književnosti. Leta 1972 je objavil svojo prvo pesem z naslovom Devica in obzorje. Istega leta se je zaposlil pri časopisu Al-Jumhurija (Republika) v Bagdadu kot novinar kulturnega uredništva. Do nedavnega je delal za mednarodni dnevnik Azzaman. Julija 2013 je bila ena njegovih pesniških zbirk Popotnik objavljena v Veliki Britaniji.

Alsajg je vključen v enciklopedijo iraških pesnikov. Omar Mohamed Talib o njem pravi, da je ena najpomembnejših osebnosti Mosula v 20. stoletju. Alsajg je delal tudi kot tolmač za Rdeči križ in Rdeči polmesec ter prevajal pesmi iz angleščine v arabščino.

Po letu 2003 in napadu ZDA na Irak so mnogi pisatelji in novinarji vse težje delali in objavljali. Po odhodu mirovnih enot iz Iraka so se pojavile skrajne islamske skupine in položaj se je še poslabšal. Od srede 2013 je skrajna skupina Islamska država območje Iraka privedla v politično in varnostno krizo. Novinarji in pisci so še posebej na udaru. Marca 2014 je IS Alsajgu grozila s smrtjo in od tedaj se skriva. ICORN in Mednarodni PEN sta njegovo prošnjo označila za nujno.

Na občini so potrdili, da bodo iraškemu pisatelju za čas bivanja v Ljubljani namenili mesečno štipendijo v višini 800 evrov ter mu zagotovili stanovanje in zdravstveno zavarovanje. Alsajg pa je dejal, da bi, če v Ljubljani dobi zatočišče, rad nadaljeval s pisanjem člankov in v primeru zanimanja predaval o rojakih, ki živijo v zatiranju. Še naprej bi se rad posvečal tudi prevajanju.

STA


Najbolj brano