V Križišču se bo dogajalo

Minuli konec tedna je cerkljanski mladinski alternativni klub CMAK potegnil črto pod svoj 16. mednarodni festival Cmakajne z ogledom filmov, ki so nastali na natečaju Razmišljam kritično in zaprtjem prve razstave v novi galeriji Križišče. Mladi so jo uredili, ker je v Cerknem manjkala.

  Matjaž Peternelj s klubom CMAK, ki na križišču zaseda že vso stavbo Foto: Saša Dragoš
Matjaž Peternelj s klubom CMAK, ki na križišču zaseda že vso stavbo Foto: Saša Dragoš

CERKNO > V minulih treh tednih so mladi na 16. festivala Cmakajne ponudili 13 gledaliških, filmskih, slikarskih in glasbenih dogodkov. Medtem ko so se v slednjih našli predvsem mlajši, so na vseh ostalih gostili obiskovalce vseh generacij. Tudi v na novo urejeni galeriji Križišče, ki so jo “poklonili” Cerkljanom.

Oživela je Iz teme v svetlobo, kot je mlada tolminska slikarka Karin Mugerli poimenovala uvodno razstavo črno-belih grafik Svetlobe in sence in barvitih reliefov Skrivnosti morskega dna in v knjigi vtisov požela ugoden odmev. Dejansko so mladi galerijo oživili iz teme, ki je dolgo napolnjevala prostor nekdanje trgovine na cerkljanskem križišču v stavbi, ki jo sicer zaseda mladinski alternativni klub CMAK.

Po uspešni menjavi prostorov z društvom Laufarjev s priložnostno galerijo nad jazzovskim barom Gabrijel, so zavihali rokave in prostoru vdihnili svetlobo. Slikarski uvod je pripadel Mugerlijevi, zadovoljstvo pa Cerkljanom. “Tu, na križišču, smo bili na očeh domačinom. Videli so, da trdo delamo za ureditev dostojne galerije in so nas sprejeli odprtih rok. Na Cerkljanskem imamo obilo amaterskih slikarjev, ki svojega dela niso mogli predstavljati javnosti. Čaka nas še nekaj dela za dokončno ureditev prostora. Medtem bo programski odbor pripravil program razstav. Ta bo odprt do umetnikov in privlačen za obiskovalce,” je povedal predsednik kluba CMAK Matjaž Peternelj. Ker je bila slikarska umetnost tista, ki je ob glasbi porodila klub, so obema tudi na tokratnem festivalu odmerili največ prostora. “Koncerti ostajajo najbolj obiskani in tudi otroci so za slikarsko delavnico z Mojco Jeram pokazali obilo zanimanja. Zelo pa sem vesel, ker so se na video projekcijo Ulico spomina na ženske odzvale Cerkljanke različnih generacij,” je bil zadovoljen Peternelj.

Slikarka Ana Čigon in sociologinja Teja Hvala sta se v videu posvetili obeležjem in ulicam, ki v Ljubljani ohranjajo spomin na pomembne ženske in vprašanju, koliko od njih sedaj sploh še poznamo. Sprehod po Cerknem, kjer na bi poznavanje preverili zanj, je sicer pokvaril dež, a je živahen pogovor to uspel nadomestiti.

Pogovorov je bilo na Cmakajnu v minulih tednih obilo po delavnicah, kritični gledališki predstavi idrijskih gimnazijcev Zgodbe vsakdanje norosti in podobno naravnanem filmskem natečaju o današnjih tegobah mladih. “Razširitev festivala na ves mesec se je izkazala za dobro odločitev. Upam, da bo tako tudi ostalo,” je zaključil Peternelj, ki poganja resnično pestro dejavnost kluba, a sočasno napoveduje, da bodo ob letu morali poprijeti mlajši.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano