V Kopru razstava o položaju žensk na predvečer velike vojne

V koprskem Pokrajinskem muzeju bodo drevi odprli gostujočo razstavo 1914 - Ženske na predvečer vojne, ki je plod sodelovanja Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Fundacije Poti miru v Posočju. Razstava, prva v nizu razstav ob spominu na stoletnico prve svetovne vojne, bo na ogled do 4. januarja 2015.

V koprskem Pokrajinskem muzeju bodo drevi odprli gostujočo razstavo 1914 - Ženske na predvečer vojne Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V koprskem Pokrajinskem muzeju bodo drevi odprli gostujočo razstavo 1914 - Ženske na predvečer vojne Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Razstava je premierno postavitev doživela julija v Kobaridu. Sestavljena je iz arhivskega slikovnega in časopisnega gradiva ter sodnih dokumentov. Razdeljena je na več poglavij, ki obravnavajo delovanje ženskih društev, področje izobraževanja, skrb za ženske in otroke, trg ženske delovne sile in problematiko begunstva ob začetku vojne.

Gre za osrednjo razstavo fundacije ob stoletnici začetka vojne vihre, ko so Posočje zaznamovale soška fronta, bolezni in lakota, v luči katerih je moralo civilno prebivalstvo v begunstvo.

Pokrajinski muzej Koper bo v prihodnje posebno pozornost namenil stoti obletnici tako imenovane velike vojne. Že v prihodnjem letu bodo gostili razstavo o soški fronti z eksponati iz kobariškega muzeja, proti koncu leta pa bodo pripravili manjšo razstavo s predmeti iz lastne muzejske zbirke, je pojasnil kustos Marko Bonin.

STA


Najbolj brano