V Koper prihaja učiteljica flamenka Inma Lobato Diaz

Flamenko je strast, je veselje, je bolečina, ... je življenje. Vse, ki želijo poskusiti prve korake tega temperamentnega španskega plesa, bo gotovo razveselilo, da v Koper v začetku decembra spet prihaja učiteljica flamenka Inma Lobato Diaz iz španskega Jereza.

Dokumentarni film o plesalki flamenka Inmi Lobato Diaz so 
pred tremi leti snemali tudi v Kopru, lani pa je bil na ogled v 
Ljubljani. Foto: Katja Gleščič
Dokumentarni film o plesalki flamenka Inmi Lobato Diaz so pred tremi leti snemali tudi v Kopru, lani pa je bil na ogled v Ljubljani. Foto: Katja Gleščič

KOPER > Priznana plesna pedagoginja Inmaculada Lobato Diaz se želi vselej posvetiti prav tistim, ki se s flamenkom še nikoli niso srečali in jih navdušiti ne samo za plesne korake, ampak za kulturo flamenka nasploh. Poučuje tisti pristni flamenko, kot ga lahko vidimo na ulicah in zabavah seviljske Triane, Jereza in drugih andaluzijskih mest in vasi, takega, kot ga imajo v krvi andaluzijski cigani, tako malčki kot babice in dedki. Plesalka in plesna pedagoginja v Koper prihaja na povabilo društva Luna flamenca, ki neguje kulturo flamenka in ga vodi Nada Džafić.

Inmaculada ali na kratko Inma je v Kopru že večkrat gostovala in s plesom in osebnostjo vsakokrat “začarala” udeleženke tečaja; pred nekaj leti jo je na obisku pri nas spremljala celo filmska ekipa, ki je o njenem življenju snemala dokumentarni film Sin Ruido. Inma Lobato Diaz se namreč poleg klasičnega flamenka ukvarja tudi s terapevtskim flamenkom: v španskem Sanlucarju s plesom pomaga ženskam, ki so žrtve nasilja in imajo psihične težave, v Bosanski Krupi pa je igranja na kastanjete in plesnih korakov učila otroke.

Tokrat prihaja v Koper v okviru projekta Flamenco del Este, s katerim želi Andaluzija svoj ples, ki sodi pod kulturno dediščino Unesca, širiti po svetu. Petdnevni začetni flamenka v Kopru bo od 7. do 11. decembra. Prijave zbirajo v društvu KUD Luna flamenca. “Nobenega predznanja ni treba, tečaj je primeren tako za mlade kot za upokojence. Za otroke je tečaj brezplačen, tako da bomo naredili posebno skupino tudi zanje, če se jih bo prijavilo dovolj,” pravi Nada Džafić. KG


Najbolj brano