V Cannesu se danes začenja 68. mednarodni filmski festival

Filmski festival, ki že leta pozornost namenja tudi vlogi žensk pri filmu, bo trajal do 24. maja. Odprla pa ga bo francoska drama La tete haute v režiji Emmanuelle Bercot.

Agnes Varda Foto: Juan Carlos Vazquez
Agnes Varda Foto: Juan Carlos Vazquez

CANNES > Bercotova bo tako postala prva režiserka, ki bo s svojim filmom odprla sloviti francoski festival A kategorije. Film La tete haute spremlja zgodbo problematičnega najstnika Malonyja od 6. do 18. leta, za katerega sta se zavzeli sodnica in socialna delavka.

Kljub vsemu pa so filmi režiserk v Cannesu še vedno redkost in tudi tekmovalni program je letos ponovno precej moško zastopan. Od 19 filmov, ki se potegujejo za zlato palmo, le dva podpisujeta režiserki. Valerie Donzelli je režirala film Marguerite et Julien, Maiwenn pa podpisuje režijo filma Mon roi. Ženski obraz - obraz Ingrid Bergman krasi letošnji uradni plakat festivala -, bo zaznamovala še ena ženska. Nagrado za življenjsko delo bo namreč prejela Agnes Varda, ki bo tako postala prva režiserka s častno zlato palmo. Nagrado ji bodo izročili ob koncu festivala, ko bodo podelili tudi zlato palmo za najboljši film in druge nagrade.

Fotografinja, scenaristka, igralka, režiserka in vizualna umetnica Agnes Varda je leta 1962 nase opozorila s filmom Cleo de 5 a 7 (Cleo od 5 do 7). Kot so zapisali organizatorji festivala, tako njeno delo kot življenje navdihujejo duh svobode, premikanje meja in odločnost. Zanjo se zdi, da lahko doseže vse, kar si zastavi.

V tekmovalnem programu bodo prikazali film Carol v režiji Todda Haynesa, v katerem je Cate Blanchett zaigrala ob boku mlajše kolegice Rooney Mara. Matthew McConaughey in Naomi Watts sta nastopila v najnovejšem filmu Gusa Van SantaThe Sea of Trees.

Paolo Sorrentino v Cannes prihaja s filmom La Giovinezza, v katerem so zaigrali Rachel Weisz, Michael Caine in Jane Fonda, Grk Yorgos Lanthimos pa z znanstveno-fantastično romantično komedijo The Lobster, v katerem je Weiszova zaigrala skupaj s Colinom Farrelom.

Za zlato palmo se bo med drugim potegoval tudi film Sicario v režiji Denisa Villeneuvea, v katerem so zaigrali Emily Blunt, Josh Brolin in Benicio Del Toro. V tekmovalnem programu je tudi italijanski film Il racconto dei racconti v režiji Mattea Garroneja s Salmo Hayek. Nanni Moretti se v Cannes vrača s filmom Mia madre.

Na lanskem filmskem festivalu v Cannesu je zlato palmo prejela družinska drama Zimsko spanje, režiser Nuri Bilge Ceylan pa je s tem Turčiji prinesel prvo izmed največjih filmskih nagrad po letu 1982.

STA


Najbolj brano