V Cannes se vračajo stari znanci

Na filmskem festivalu v Cannesu prihodnji mesec bosta svoja najnovejša filma prikazala hollywoodska zvezdnika Jodie Foster in Sean Penn, ki prevzemata tudi režije. Med zvezdniki majskega Cannesa bo tudi Steven Spielberg s celovečerno avanturo po otroški knjigi Veliki prijazni velikan (The Big Friendly Giant) znamenitega Roalda Dahla.

Festival, ki bo potekal od 11. do 22. maja, bo odprl film Cafe 
Society v režiji Woodyja Allena. Foto: Vincent Kessler
Festival, ki bo potekal od 11. do 22. maja, bo odprl film Cafe Society v režiji Woodyja Allena. Foto: Vincent Kessler

CANNES > Fosterjeva je eno od glavnih vlog v trilerju z Wall Streeta z naslovom Money Monster prepustila Georgeu Clooneyju, Penn pa je za vodilno vlogo v ljubezenski zgodbi med humanitarnimi delavci v Afriki, naslovljeno The Last Face, angažiral svoje nekdanje dekle Charlize Theron.

Nova filma Fosterjeve in Spielberga bosta prikazana zunaj glavne konkurence.

Kje je Almodovar?

Za zlato palmo bo tekmovalo 20 filmov. Na seznamu je tudi drama Julieta, novi film Pedra Almodovarja, ki so ga organizatorji uvrstili v program kljub temu, da je v njegovi rodni Španiji završalo, ker so nedavno razkriti panamski dokumenti o posameznikih, ki v davčnih oazah skrivajo svoje premoženje, omenjali tudi njegovo ime.

Levičarski režiser, znan po podpori okoljskih tematik, je prejšnji teden pred špansko premiero zgodbe o deklici, ki za desetletje izgine, odpovedal udeležbo na novinarski konferenci, prav tako ga ni bilo na neki drugi prireditvi v Barceloni.

Tekmovalna selekcija je polna starih znancev, kot je britanski režiser Ken Loach, ki bo predstavil film I, Daniel Blake. Poskrbeli so tudi za nekaj presenečenj; največja je odsotnost srbskega režiserja in dvakratnega zmagovalca Cannesa Emirja Kusturice s filmom On the Milky Road, v katerem je zaigrala Monica Bellucci.

Jarmusch bo predstavil tudi dokumentarec o Iggyju Popu

V glavni program so bili izbrani med drugim še Jeff Nichols, Olivier Assayas, brata Dardenne in Jim Jarmusch, ki bo predstavil film o vozniku avtobusa Paterson, videti pa bo mogoče tudi njegov dokumentarec o Iggyju PopuGimme Danger.

"Zavedamo se, da tvegamo in tveganja se včasih končajo z bolečino, vendar so nam bili filmi všeč in jih želimo deliti z vami, saj se nam zdijo pomembni," je povedal vodja festivala Thierry Fremaux.

Festival, ki bo potekal od 11. do 22. maja, bo odprl film Cafe Society v režiji Woodyja Allena.

STA


Najbolj brano