V Benetkah se začenja 73. mednarodni filmski festival

V Benetkah začetek 73. mednarodnega filmskega festivalaski festival. V filmu, ki ga je režiral Damien Chazelle, sta v glavnih vlogah zaigrala Ryan Gosling in Emma Stone. V tekmi za zlatega leva je poleg otvoritvenega še 19 filmov. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 10. septembra.

 Foto: Morguefile.Com
Foto: Morguefile.Com

BENETKE > Poleg Ryana Goslinga in Emme Stone na rdeči preprogi letos pričakujejo še imena, kot so Mel Gibson, Cate Blanchet, Brad Pitt in Natalie Portman.

V tekmi za leva so s svojimi filmi še režiserji, kot so Pablo Larrain, Stephane Brize, Lav Diaz, Amat Escalante, Tom Ford, Andrej Končalovski, Martin Koolhoven, Emir Kusturica, Terrence Malick, Christopher Murray, Francois Ozon, Giuseppe Piccioni, Denis Villeneuve in Wim Wenders.

Devetčlanski mednarodni žiriji, ki bo odločala o dobitniku zlatega leva, predseduje britanski režiser Sam Mendes. V njej so še igralke Gemma Arterton, Nina Hoss in Chiara Mastroianni, skladateljica, glasbenica in režiserka Laurie Anderson, igralka in režiserka Zhao Wei, dramatik in scenarist Giancarlo De Cataldo ter režiserja Joshua Oppenheimer in Lorenzo Vigas, ki je lani v Benetkah dobil zlatega leva za film Od daleč.

V tekmovalno sekcijo Obzorja pa se je letos ob 13 kratkih filmih z vsega sveta uvrstila tudi slovensko-hrvaško-avstrijska koprodukcija Srečno, Orlo! slovenske režiserke Sare Kern.

Zlata leva za življenjsko delo bosta na Lidu prejela francoski igralec Jean-Paul Belmondo in poljski režiser Jerzy Skolimowski. Dva zlata leva za življenjsko delo bodo letos na festivalu podelili prvič; odslej ju bodo vsako leto podeljevali igralcu ali igralki oziroma režiserju ali producentu.

STA


Najbolj brano