V Benetkah poplava zvezdnikov

V Benetkah bo do 12. septembra potekal 72. mednarodni filmski festival. Mostro, ki se ob Cannesu in Berlinu uvršča med najpomembnejše filmske festivale na svetu, bo letos odprla svetovna premiera gorniške srhljivke v 3D tehniki Everest v režiji Baltasarja Kormakura.

Tilda Swinton in Ralph Fiennes
Tilda Swinton in Ralph Fiennes 

BENETKE > Film Everest - v glavni vlogi nastopa Jake Gyllenhaal - bodo prikazali izven konkurence. V tekmi za zlatega leva je letos 21 filmov. Prevladujejo ameriški in italijanski, v tekmovalni program pa so uvrščeni še filmi iz Avstralije, Kitajske, Francije, Izraela, Poljske, Južne Afrike in Venezuele.

Med številnimi ameriški filmi se bosta za zlatega leva potegovala Cary Fukunaga z dramo o otrocih vojakih Beasts of No Nation ter Drake Doremus s filmom Equals - futuristično ljubezensko zgodbo. Italija, ki je prav tako močna v tekmovalnem programu, se bo za leve med drugim potegovala z najnovejšim filmom mojstra groze Marca Bellocchia naslovljenim Sangue del mio sangue. V filmu italijanskega režiserja Piera MessineL'attesa o ljubezenski zvezi med dvema ženskama bo nastopila igralka Juliette Binoche. V tekmi za nagrado je tudi italijanski režiser Luca Guadagnino, ki je posnel ameriški triler A Bigger Splash s Tildo Swinton in Ralphom Fiennesom.

Večkrat nagrajeni režiser Oliver Hermanus bo predstavil prvi južnoafriški film- Endless River, ki se bo potegoval za zlatega leva.

Program letošnjega festivala na rdeči preprogi napoveduje še več zvezdniških imen kot običajno. V Benetke prihajajo Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Kristen Stewart, Anthony Hopkins, Robert De Niro, Eddy Redmayne, Juliette Binoche in Martin Scorsese.

Zlatega leva za življenjsko delo bo prejel francoski režiser Bertrand Tavernier.


Najbolj brano