Uspešni v glasbi in gledališču

Upravni odbor Sklada Sergij Tončič je izbral štiri nominirance za bienalno nagrado zlato zrno, s katero bo že šestič ovrednotil ustvarjalnost mladih v Furlaniji - Julijski krajini.

Jure Kopušar  Foto: Maja Pertič Gombač
Jure Kopušar  Foto: Maja Pertič Gombač

TRST > Nominirance za nagrado, ki jo bodo v Narodnem domu v Trstu podelili v ponedeljek ob 17. uri, je izbrala žirija v sestavi Aleš Doktorič, Poljanka Dolhar, Marjan Kravos, Katja Kralj in Marko Kravos.

Po njihovi presoji so se v minulih dveh letih v Furlaniji - Julijski krajini med mladimi, starimi do 35 let, najbolj izkazali zborovodkinja in skladateljica Petra Grassi, gledališki igralec Jure Kopušar, režiser in pisatelj Igor Pison ter skladatelj in tolkalec Patrick Quaggiato.

Vsak nominiranec bo prejel diplomo in denarno nagrado v višini 500 evrov, nagrajenec pa veliko zlato zrno: ob listini in nagradni kocki, ki jo je izdelala beneška likovna ustvarjalka Luisa Tomasetig, bo prejel še 2000 evrov.

Doslej so zlato zrno prejeli filmski režiser Martin Turk, likovnik Ivan Žerjal, harmonikar Igor Zobin, pevka in zborovodkinja Mateja Černic ter hornistka Jasna Komar.

Slednja bo nastopila tudi na ponedeljkovi slovesni podelitvi priznanj in razglasitvi glavnega dobitnika zlatega zrna 2015 v Kulturnem domu. Umetnike in javnost bo tega večera nagovorila predsednica Sklada Tončič prof. Marija Pirjevec.

AG


Najbolj brano