Uspeh primorskih pevcev na Poljskem

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem se je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija minuli konec tedna uspešno predstavil na 8. mednarodnem zborovskem tekmovanju Cracovia Cantans v Krakovu. Osvojil je prvo mesto v kategoriji sakralne glasbe, v kategoriji mešanih zborov pa drugo.

 APZ Univerze na Primorskem  je dokazal, da je  v kategoriji sakralne glasbe  nepremagljiv. Foto: Arhiv Apz Up
APZ Univerze na Primorskem je dokazal, da je v kategoriji sakralne glasbe nepremagljiv. Foto: Arhiv Apz Up

KRAKOV > “Mislim, da smo na tekmovanju v Krakovu dosegli zares lep uspeh,” je zadovoljen zborovodja Ambrož Čopi, ki je Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) vodil deset let in ga po dveh letih, ko je zbor prepeval pod vodstvom Mirka Ferlana, spet prevzel v začetku letošnje, 13. sezone. Zato jo je zasnoval bolj koncertno in ne toliko tekmovalno, pojasnjuje: “Naš namen je bil, da z letnim koncertom, ki smo ga pripravili konec maja, pokažemo, kje smo. Na tekmovanje Cracovia Cantans pa smo se odpravili v želji, da program, ki smo ga pripravili v prvi sezoni, ko smo spet skupaj, preverimo tudi v mednarodnem prostoru.”

In mednarodna preizkušnja je pokazala, da so v kategoriji sakralne glasbe pevke in pevci APZ UP nepremagljivi. Prav ta kategorija je bila namreč najštevilčnejša - v njej se je pomerilo kar enajst zborov iz Švedske, Češke, Avstrije, Švice, Nemčije, Litve, Poljske, Slovenije in Italije. Pevci primorskega univerzitetnega zbora so se na koncertu v cerkvi sv. Petra in Pavla minuli petek predstavili z osemglasnim motetom Jubilate Deo italijanskega renesančnega mojstra Andree Giovannia Gabrielia, delom nemškega romantika Josefa Gabriela Rheinbergerja za šestglasni zbor Meditabor, s Čopijevo skladbo Ave verum Corpus Christi za tenor solo in zbor ter tehnično zahtevno Daemon irrepit calidus madžarskega skladatelja Györgija Orbána. Drugo mesto v kategoriji sakralne glasbe je dosegel moški zbor Männerstimen iz Basla, tretje pa Akademski zbor France Prešeren iz Kranja.

V kategoriji mešanih zborov pa so si primorski pevci in pevke pod Čopijevim vodstvom drugo mesto pripeli z izvedbo Rheinbergove skladbe Anima nostra, skladbe latvijskega skladatelja EšenvaldsaStars za zbor in kozarce ter s slovenskima deloma O lux beata Trinitas primorskega skladatelja Andreja Makorja ter ljudsko Zeleni Jurij v priredbi Marijana Dovića. Na prvo mesto se je uvrstil poljski univerzitetni zbor Dominanta, na tretje pa APZ France Prešeren iz Kranja.

Mednarodno tekmovanje Cracovia Cantans sodi med večje vokalne dogodke na Poljskem. Na letošnjem se je v devetih kategorijah predstavilo 26 zborov iz 14 držav. Nastope je ocenjevala mednarodna žirija, ki jo je vodil profesor Romualdo Twardowski, ob njem pa so zborom prisluhnili še žiranti Javier Busto, Rihards Dubra, Pavel Lukaszewski in Ko Matsushita.

Sodelujoči zbori so se predstavili tudi z 20-minutnim programom na različnih lokacijah po mestu, na nedeljski slovesni podelitvi nagrad in priznanj pa je APZ UP nastopil s Čopijevo priredbo istrske ljudske Plovi mi, moj brode.

Letošnjo sezono bo zbor sklenil konec junija s koncertom ob 30. rojstnem dnevu skladatelja Andreja Makorja. MI


Najbolj brano