Upodobitve detajlov Kopra

Stene kavarne Loggia gostijo najboljše skupinske upodobitve detajlov Kopra, ki so nastale na začetku oktobra na tradicionalnem, že petem likovnem ex-temporu za mlade, z naslovom Detajli Kopra v barvi, na katerem je sodelovalo 98 mladih likovnikov.

 Mladi slikarji so na ex-temporu v Kopru uspešno krmarili med lastnimi ustvarjalnimi vizijami in skupno nalogo ter oblikovali veliko zanimivih in izvirnih sestavljank Foto: Dragica Samsa
Mladi slikarji so na ex-temporu v Kopru uspešno krmarili med lastnimi ustvarjalnimi vizijami in skupno nalogo ter oblikovali veliko zanimivih in izvirnih sestavljank Foto: Dragica Samsa

KOPER > Gre za skupni projekt Umetniške gimnazije likovne smeri Gimnazije Koper in Mestne občine Koper pod strokovnim vodstvom profesorjev Dragice Samsa in Mateja Kocjana.“Dijaki vseh letnikov likovne smeri in učenci zadnjih razredov 17 obalnih osnovnih šol (in prvič tudi iz notranjske, iz OŠ Prestranek), so bili letos postavljeni pred nov izziv - ustvarjanje v skupini. Izbrani motiv so štirje naključno določeni mladi likovniki predstavili vsak na svoj način, vse štiri interpretacije pa so združili v novo končno podobo,” pojasnjujeta Samsa in Kocjan.

Strokovna komisija v sestavi arhitektke Valnee Družeta, profesorice likovne umetnosti Nives Marković ter diplomirane umetnostne zgodovinarke Lili Bojanić je pri izboru najboljših del najbolj izpostavila izvirno interpretacijo osnovnega motiva v ustrezni likovno-slogovni izvedbi skupinskega likovnega dela ter tehnično dovršenost in celostno kompozicije.

Drzna interpretacija izhodiščnega motiva, nenavadna, izrazito kontrastna barvna izbira in oblikovno izčiščene kompozicijske postavitve so na zmagovalni oder postavile gimnazijki Nikol Stojanović in Lucijo Bajec Peca ter devetošolko Laro Vukelić iz OŠ Antona Ukmarja iz Kopra.

Gimnazijki Lea Jerković in Lucija Bostić ter devetošolki Sandra Peroša iz Marezig ter Zala Vučko iz Pirana so za usklajenost med klasično izbiro motiva in zlitjem z naravo ter izkazano likovno občutje za podrobnosti, ki jih po navadi ni zaznati, prejele drugo nagrado.

Korektna interpretacija značilnega motiva, usklajenost in harmoničnost dela kot celote kljub izrazito kontrastnemu prispevku posameznika je tretjo nagrado prinesla dijakoma Maši Berdon in Mateju Simčiču ter devetošolcema Asji Jakopič iz OŠ Koperin Maticu Šuštarju iz Dekanov.

“Kakovostna posamezna dela so se zlila v barvno in kompozicijsko drzne kolaže, od umirjeno barvno usklajenih do nepričakovano kontrastnih, včasih tudi povsem abstraktnih podob,” sta še dodala mentorja.

Likovna dela se bodo po gostovanju v kavarni Loggia, ki bo do 2. novembra, predstavila še v atriju Gimnazije Koper, nato pa bodo gostovala po osnovnih šolah primorske regije.

LKF


Najbolj brano